Konsulat för långsamt – får kritik av JO

TT

Publicerad 2020-10-22

Utrikesdepartementet får kritik av Justitieombudsmannen, sedan konsulatet i Jerusalem tagit alltför lång tid på sig att lämna ut allmänna handlingar. Arkivbild.

Det svenska konsulatet i Jerusalem får kritik av Justitieombudsmannen (JO) sedan det tagit för lång tid på sig att lämna ut allmänna handlingar. Anmälan kom från en privatperson som förra året fick vänta i flera månader på handlingar som begärts.

Enligt konsulatet hade anmälaren mellan januari och oktober 2019 skickat 75 olika begäran om allmän handling, vilket utgjorde merparten av alla ärenden om utlämnande av handlingar som kom in till konsulatet. Flera de aktuella ärendena var enligt konsulatet komplexa och innebar mycket arbete för konsulatets anställda.

Men JO påpekar i sitt utlåtande att det i ett fall tagit sju månader för konsulatet att återkoppla till anmälaren, vilket är oacceptabelt lång tid. JO anser också att en myndighet är skyldig att ha tillräckligt många anställda för att kunna hantera den här typen av ärenden, och skriver att utrikesdepartementet bör vidta åtgärder för att förbättra situationen.