Oppositionstoppen: Orden om Jas Gripen pressar Orbán

Publicerad 2024-01-25

Ágnes Vadai.

Viktor Orbáns ljuger om att han stödjer Sveriges Natoansökan, enligt Ágnes Vadai.

Men Ulf Kristerssons Jas Gripen-kontring kan sätta press på premiärministern.

– Det är något Ungern måste diskutera, säger den ungerska oppositionstoppen.

Följ ämnen
Nato

Ungerns talman László Kövér har gått till attack och anklagat Sverige för att behandla Ungern med arrogans.

Uttalandet gjordes strax efter att premiärminister Orbán gått ut och stöttat det svenska inträdet i Nato.

Men det finns ingen splittring i regeringspartiet Fidesz, enligt den ungerska oppositionstoppen Ágnes Vadai. Tvärt om menar hon att uttalandet är sanktionerat av Orbán.

– Jag är ledsen, men han ljuger för alla, säger hon till Aftonbladet.

– Han kanske stödjer Natoanslutningen, men tänker inte godkänna den förrän det blir viktigt för honom. Nu handlar allt om hans person, att han ska synas på tidningsomslag och att alla ska prata om honom. Men han är ingen global maktspelare. Det är bara i vetofrågor som han har någon som helst makt.

Premiärminister Viktor Orbán.

Pakten med Erdogan bruten

Ágnes Vadai menar att det turkiska parlamentets beslut att godkänna Sveriges Natoansökan satt Orbán i en svår sits.

– Erdogan beslutade sig för att ratificera ansökan och visa vem som är chefen. Enigheten mellan honom och Orbán är bruten. Orbán har fått en knäpp på näsan och är frustrerad, säger hon.

Oppositionstoppen tror att situationen kan göra att trycket på Orbán ökar. Inte minst efter statsminister Ulf Kristerssons uttalande om att man har goda relationer i Ungern, särskilt gällande Jas 39 Gripen-planen som Ungern leasar.

Ulf Kristersson.

”Allt mer press”

– Det var väldigt intressant att den svenska statsministern nämnde Gripen. Om jag kommer ihåg rätt går den dealen ut 2026. Orbán har sagt att han har tio andra erbjudanden på bordet, men det finns inga utrymmen för andra stridsflygplan i Ungerns försvarsbudget, säger hon och fortsätter.

– Det här är en fråga som regeringen borde ta på allvar och diskutera. Jag tror att Orbán kommer att möta allt mer intensiv press på alla plan nu när han är den enda som inte ratificerat.

26 februari öppnar det ungerska parlamentet igen efter vinteruppehållet, men Vadai hoppas att frågan ska tas upp tidigare än så.

– Vi i oppositionen kommer att be talmannen om en extrainsatt session i parlamentet, men jag har ingen spåkula över hur det här kommer att utvecklas. Fram till den 26 februari kan allt hända.

Talmannen menar dock att det inte är någon stress.

– Jag känner inte att någonting är brådskande för oss, tvärtom, jag tycker inte att en extraordinär situation har uppstått, säger László Kövér.