Minskad förbränning av fossil plast bidrar till att nå klimatmålen

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-25

Bättre omhändertagande av fossil plast ska minska förbränningen och därmed utsläppen, visar en ny rapport.

Över 90 procent av utsläppen från avfallsförbränning uppskattas komma från fossil plast som går upp i rök. Med biobaserad plast och effektivare materialåtervinning kan utsläppen minskas, uppger Naturvårdsverket.

Avfallsförbränningen ökar i Sverige. 2022 var utsläppen mer än fem gånger högre än den var 1990. För att bidra till klimatmålet om netto-noll-utsläpp av växthusgaser senast 2045 behöver utsläppen från avfallsförbränningen minska till noll eller nära noll-utsläpp till 2045, uppger Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. 

I rapporten ”Scenarier för minskad förbränning av fossil plast i el- och fjärrvärmesektorn” har man studerat hur man kan minska mängden plast som går till förbränning och analyserat plastens totala värdekedja och hur man kan förbättra omhändertagandet av produkter som är fossilbaserade.

– Tanken är att vi ska använda detta underlag vid exempelvis dialog med plastbranschen om möjliga åtgärder och för att utvärdera befintliga styrmedel och behov av nya åtgärder, säger Åsa Stenmarck, ansvarig för nationell plastsamordning vid Naturvårdsverket.

Det är dock mycket som behöver komma på plats för att en sådan utveckling ska vara möjlig. En mängd olika aktörer bidrar till att sätta plastprodukter på marknaden, plastanvändning och uppkomsten av plastavfall, vilket gör att det finns ett ökat behov av styrning och åtgärder i hela plastens värdekedja, sammanfattar Naturvårdsverket.

Studien har utförts av Svenska MiljöEmissionsData, SMED, på uppdrag av Naturvårdsverket