Många bränder i Stockholm – kopplas till våldsvåg

Publicerad 2023-10-10

Första villan sattes i brand strax efter klockan 01.

Sedan kom larm efter larm om bränder runt om i Stockholm.

De misstänkta mordbränderna kopplas till den pågående våldskonflikten.

Natten har varit hektisk för räddningstjänst och polis efter ett stort antal bränder i Stockholm.

Det har brunnit i villor, på villatomter och i trapphus i flerfamiljshus.

Några av larmen kom med bara ett par minuters mellanrum.

Branden i Råcksta var en av sju i Stockholmsområdet under natten.

01.18: Huddinge. En villa i Glömsta börjar brinna. Räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden. Spår på platsen tyder på att branden är anlagd. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och sökt av området med hund.

01.21: Flemingsberg. Det börjar brinna i en villa efter att föremål kastats mot huset. Det är rubricerat som försök till mordbrand.

01.35: Enskededalen. Det larmas om att det brinner på en altan till en villa. Boende släckte den synliga branden, men den spred sig ned till grunden. Det rubriceras som mordbrand.

02.40 Södertälje. Det börjar brinna på en villatomt i Södertälje. Branden släcktes strax senare. Även den branden rubriceras som mordbrand.

02.41: Haninge. Boende i ett flerfamiljshus vaknar av en smäll, vilket följdes av en brand i trapphuset. Någon typ av brännbar vätska har orsakat en brand utanför dörren till en av lägenheterna.

02.52: Jordbro. Det börjar brinna i en port. Porten tog dock inte eld. Även där utreder man mordbrand. Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

03.41: Råcksta. Boende larmar om en brand efter att ha hört smällar i trapphuset. En lägenhet i huset började brinna. Rökutvecklingen i huset gjorde att räddningstjänsten evakuerade de boende högt upp i huset. Några boende kontrollerades efter att ha dragit i sig rök.

Kopplas till våldsvågen

Bränderna misstänks vara kopplade till den pågående våldsvågen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I samtliga fall har tillvägagångssättet varit liknande med brännbar vätska i flaskor som kastats mot bostäder, enligt Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen i Stockholm.

– Vi tror inte att så här många bränder uppstår av en ren slump. Vi misstänker ett samband, men hur det ser ut ska utredas vidare. Det är inte nödvändigtvis att alla hänger ihop, säger han till Aftonbladet.

Bränder för andra natten i rad

Det är andra natten i rad som Stockholmsområdet utsätts för anlagda bränder. Polisen tittar på om de har koppling till den pågående våldsvågen.

– Dels har vi frågan hur de passar ihop med varandra. Och ja, hur passar de in i den andra grova brottsligheten vi sett i Stockholm. Det kommer vi att utreda, men det är för tidigt att uttala sig om, säger Daniel Wikdahl.

Det är andra natten i rad som Stockholm härjas av bränder. Under natten till måndagen misstänks bränder ha anlagts i en lägenhet i Hässelby och i ett hus i Huddinge.

Är det här ett nytt tillvägagångssätt hos de kriminella?

– Det är ju ett särskilt modus vi sett under den här natten. Om det innebär någon förändring i hur den här typen av brott brukar se ut eller om det är just den här natten. Men den här typen av frågar har vi också med oss. 

Polisen har varit på plats vid bränderna för att säkra spår, pratat med boende och hämtat in material från övervakningskameror. Om någon frihetsberövats vill han inte kommentera.

– Vi har gjort en hel del bra i det här ärendet, men vad kan jag inte gå in på i nuläget, säger Daniel Wikdahl.

Följ ämnen i artikeln