Dubbelsmockan mot England – inte sett liknande på 130 år

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-06

Över tusen engelska hus ligger under vatten efter stora översvämningar.

Nu kommer minusgraderna som kan få allt att frysa.

Hälsomyndigheten har utfärdat en sex dagar lång varning för kyla.

Vintern i England beskrivs som den blötaste på 130 år.

Stormen Henk har lett till stora översvämningar med över tusen byggnader under vatten och boende har evakuerats från sina hem.

Även åkrar har totaltförstörts i ovädret och försäkringsbolagen har räknat ut att över 7,3 miljarder kronor kommer att behöva betalas ut till drabbade kunder för skadade bostäder, företag och fordon, enligt Independent.

Kraftiga översvämningar vid ett bostadsområde i Pulborough, i West Sussex.

– Det kommer dröja ett bra tag innan det torkar upp och vi vet vad vi faktiskt förlorat, men bönder kommer att se enorma förluster, säger Peter Gadd, bonde i Nottinghamshire till Sky News.

Storbritanniens nationella vädertjänst varnar nu för att situationen kan förvärras ytterligare när kallare väder drar in och vattnet riskerar att frysa.

– Varningen som träder i kraft klockan nio i morgon bitti varar fram till eftermiddagen den 12 januari. Isen kan sannolikt bli ett problem för många, säger meteorologen Jason Kelly.

Väg översvämmad i East Sussex i England.

Risk för dödsfall

Oron för dödsfall bland äldre och personer och personer med hälsoproblem stiger nu.

– Oron är att en del av vägarna kommer att bli is. Vi börjar verkligen känna av att temperaturerna sjunker och det kommer att gör det ännu svårare för människor, säger Sky News reporter Alice Porter.

Hälsomyndigheten varnar för att redan sköra personer riskerar att påverkas av kylan, samt att hälsa- och sjuvården kan komma att bli ansträngd.

”Is kommer sannolikt att vara ett problem för många med tanke på den mycket våta marken i de flesta områdena. Det är troligt att den här kylan kan pågå långt in i nästa vecka”, skriver myndigheten i ett uttalande, rapporterar Sky News.

Miljöexperten Martin Lucas säger till Independent att översvämningar i landet sannolikt kommer att förvärras ytterligare under de kommande åren på grund av klimatförändringarna.

– Vi ser alltmer översvämningar som orsakas av intensiv nederbörd och det kan orsaka stora skador på egendom.