Polens president grundlurades av ryska komiker

Publicerad 2022-11-23

Efter explosionen i Polen får landets president ett samtal.

Ryska komiker låtsas vara franska presidenten Macron och frågar vem som bär skulden.

– Emmanuel, tror du att jag vill ha krig med Ryssland?

Ryska komikerna Vovan och Lexus busringde Polens president Andrzej Duda, skriver Reuters. Ryssarna lyckades bli framkopplade till Duda genom att säga sig vara den franska presidenten Emmanuel Macron.

Samtalet ringdes den 15 november, samma kväll som Polen skakades av ett robotnedslag som dödade två personer i byn Przewodów vid ukrainska gränsen.

Polens president Andrzej Duda.

Vill veta vem som bär skulden

En inspelning av samtalet som är sju och en halv minut lång har publicerats på Youtube.

– Åh, hej Emmanuel. Tack för ditt samtal. Situationen är väldigt svår, som du säkert vet, säger Duda.

Personen som imiterar Macron försöker prata engelska med fransk brytning. Han är väldigt nyfiken över skuldfrågan och om vilka åtgärder Polen tänker ta.

Men Duda är återhållsam och vill vänta på svar från en utredning. Då riktas fokus mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som säger att det är en rysk robot som slog ner i Polen.

– Han frågar bara efter mer vapen, säger busringaren.

– Det här är krig, och båda sidorna kommer skylla på varandra, hörs president Duda säga i klippet.

– Vi behöver inte en eskalation mellan Ryssland och Nato.

– Emmanuel, tror du att jag vill ha krig med Ryssland? Tro mig. Jag vill inte ha krig med Ryssland, och tro mig. Jag är extra försiktig.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

”Borde tömma sina skrivbord”

Samtalet bekräftas av polska presidentämbetet på tisdagen. På Twitter skriver man att en person som påstod sig vara Emmanuel Macron kopplades fram, samtidigt som andra stats- och regeringschefer ringde in. Men att Duda avslöjade lurendrejeriet.

– Duda förstod på det ovanliga sättet som samtalspartnern förde samtalet, att det kunde vara ett bedrägeriförsök och då avslutade han samtalet.

Flera polacker uttrycker irritation mot landets ledare efter händelsen.

– Ljug inte, alla kan lyssna. Han spottade ur sig allt som hans saliv förde till hans tunga. Han märkte ingenting, ryssarna avslutade konversationen, skriver en Twitteranvändare.

– Tjänstemännen som jobbade den dagen borde tömma sin skrivbord, skriver en annan.

Vovan och Lexus

Vladimir ”Vovan” Kuznetsov and Alexei ”Lexus” Stolyarov har gjort sig kända i Ryssland för att busringa kändisar och politiker. Det är inte första gången de gett sig på president Duda.

År 2020 låtsades de vara FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, skriver polska RMF24. Då frågade de bland annat om coronaviruset och om presidenten vill återta ukrainska staden Lviv och andra delar som tidigare tillhört Polen. Duda svarade att ingen med politisk makt i Polen vill det.

Några andra som utsatts är Emmanuel Macron själv, Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson och artisten Elton John.

Följ ämnen i artikeln