En frias för mord på Adriana – två döms

Simon Uggla/TT

Publicerad 2023-12-22

Polisavspärrningar morgonen efter mordet på tolvåriga Adriana utanför McDonalds i Norsborg söder om Stockholm, den 2 augusti 2020.

Svea hovrätt fastställer livstidsdomarna mot två män för mordet på tolvåriga Adriana, som sköts ihjäl i Norsborg i augusti 2020.

En tredje man frias för mordet men döms för bland annat förberedelse till mord.

– Hon är väldigt nöjd med domen. Sammantaget får hon upprättelse, säger advokat Thomas Bodström som företräder Adrianas mamma.

– Hon får skadestånd, vilket inte är det viktigaste, men det har betydelse för framtiden och på så vis att det visar att samhället inte accepterar det här, säger han vidare.

Det var natten till den 2 augusti 2020 som flera personer i en vit Audi öppnade eld mot två män som befann sig utanför en snabbmatsrestaurang i Norsborg, söder om Stockholm. Männen klarade sig oskadda, men tolvåriga Adriana, som råkade befinna sig intill, träffades och dödades.

Konflikt bakom

Bakgrunden till skjutningen är enligt åklagare Anna Svedin en konflikt mellan kriminella grupperingar i södra Stockholm.

Det finns ingen direkt bevisning i målet. I stället har åklagaren presenterat en rad indirekta bevis, däribland chattar mellan männen före och efter mordet och en musikvideo där både bilen och ett mordvapen figurerar.

Tre män, i dag 25, 31 och 33 år gamla, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet, samt mordförsök på sju andra personer som befann sig i skottlinjen.

Högre skadestånd

Svea hovrätt fastställer livstidsdomarna mot 31-åringen och 33-åringen, som även döms till ett högre skadestånd på drygt 385 000 kronor till Adrianas mamma. De frikänns samtidigt från en åtalspunkt om förberedelse till mord.

”Utredningen i målet har varit mycket omfattande och det har också handlat om en hel del ny bevisning i hovrätten”, säger hovrättsrådet Angelica Jonsson i ett pressmeddelande.

Hovrätten fastslår att även 25-åringen befann sig i den vita Audin vid skottlossningen. Man anser emellertid inte att bevisningen mot honom räcker för en fällande dom för mord och mordförsök.

Han frikänns därför i de delarna, men döms för förberedelse till mord, till fängelse i 9 år och 8 månader.

– Jag har respekt för hur hovrätten resonerat i den delen och kan förstå att de har kommit fram till den slutsatsen faktiskt, säger åklagare Anna Svedin, som är mycket nöjd med hovrättens dom.

– Jag är otroligt nöjd. Det är en väldigt välskriven dom och de har bemödat sig om att bemöta alternativa förklaringar och invändningar från försvaret.

”Vår linje”

Även Thomas Bodström, målsägarbiträde för Adrianas mamma, konstaterar att bevisningen mot 25-åringen var svagare och att den friande morddomen därför inte var helt oväntad.

– Hovrätten går helt på vår och åklagarens linje att han befunnit sig i bilen, men anser att uppsåtet är svagare än för de andra två. Det kan jag hålla med om, även om det är precis på gränsen mellan att fria och fälla.

Hovrätten fastställer också domarna för två män som döms för grovt skyddande av brottsling respektive grovt vapenbrott. Straffen kortas dock från fängelse i 2 respektive 1 års fängelse till 1 år och 10 månader respektive 6 månaders fängelse.