SJ: X2000-tåg åter i trafik – lättnad inför jul

TT

Publicerad 2023-12-18

Nio tåg av modellen X2000 har tagits ur trafik för att besiktas. Arkivbild.

Alla X2000-tåg som stoppats av säkerhetsskäl har fått grönt ljus att återgå i trafik. Goda nyheter inför jul, säger Martina Nord på SJ:s presstjänst.

– Så länge allt flyter i övrigt så kommer vi kunna köra jultrafiken i stort sett enligt planering.

SJ stoppade i helgen nio snabbtåg av modell X2000 sedan ett annat X2000-tåg med samma typ av hjulpar skadats på sin färd mellan Stockholm och Göteborg i torsdags.

Beslutet togs som en försiktighetsåtgärd, och tågen har under helgen besiktats med ultraljus.

– Extrabesiktningen har gått snabbare än vi förväntade oss, så det är väldigt goda besked, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

Tågen väntas vara i trafik igen på onsdag.

Kan andas ut

Stoppet har lett till inställda avgångar på sträckorna mellan storstadsregionerna. I andra fall har SJ ersatt med äldre tågtyper eller buss. Med bara dagar kvar till årets största reshelg har det funnits en oro för att problemen ska leda till inställda julresor.

Kan man andas ut nu?

– Ja, det tänker jag att man kan. Sedan uppmanar vi alla att hålla koll i appen och på hemsidan. Står man inför att köpa biljett och behöver vara framme en viss tid som är väldigt viktig så är ett tips att resa med marginaler.

Viss påverkan

Tåget som skadades i torsdags kommer att bli kvar på verkstaden, så en viss trafikpåverkan kvarstår.

– De som reser i dag och i morgon och får förändringar i resan har vi kontaktat. Behöver någon boka om till ett annat tåg eller drabbas av andra förändringar så kommer vi att kommunicera det.

Den som hittills har berörts av inställda tåg har oavsett biljettyp kunnat omboka eller avboka sin biljett och få pengarna tillbaka.

– Det är jättetråkigt för de resenärer som har påverkats av det här i helgen, men vi är glada över den förståelse som många har uttryckt för att säkerheten kommer först i ett sådant här läge.

Följ ämnen i artikeln