Shekarabi kräver besked om den iranske ambassadören

Publicerad 2022-10-26

Nobelstiftelsen bjuder inte in ambassadörerna från Ryssland och Belarus till Nobelfesten.

Men det är tyst om den iranska ambassadören – trots regimens brutala våld mot den egna befolkningen.

Det kritiseras skarpt av svensk-iranske S-toppen Ardalan Shekarabi.

– Människor i Iran riskerar sina liv just nu i kampen mot islamismen. Den kampen och människornas mod förtjänar vårt stöd.

Nobelprisen är tillkännagivna och den 10 december väntar Nobelfest i Stadshuset i Stockholm. Nobelstiftelsen lät på onsdagen meddela att ambassadörerna från Ryssland och Belarus inte är inbjudna. En markering mot den folkrättsvidriga invasionen av Ukraina.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har också fått nobben.

 

Här är extrema duon iranska folket protesterar mot

 

Samtidigt rasar omfattande regimkritiska protester runtom i Iran. Protestvågen utlöstes av att Mahsa Jina Amini dött efter att ha blivit gripen av moralpolisen. Regeringen i Teheran har svarat med ett urskillningslöst våld.

Men i pressmeddelandet från Nobelstiftelsen nämns inget om den iranske ambassadörens medverkan på Nobelfesten. Aftonbladet har under onsdagen vid upprepade tillfällen sökt både Nobelstiftelsen och den iranska ambassaden.

Det uteblivna beskedet kritiseras skarpt av Ardalan Shekarabi (S) som kom till Sverige från Iran som 11-åring.

– Att i det här läget, när protesterna pågår i den här omfattningen i Iran och när regimen möter protesterna med ett sådant brutalt våld, så finns det anledning att ifrågasätta om det är rätt och omdömesgillt att bjuda in den iranske ambassadören, säger han.

Hoppas att Nobelstiftelsen ändrar sig

Shekarabi, som var socialförsäkringsminister i regeringen Andersson, säger att han följer utvecklingen i Iran timme för timme.

– Det lilla vi kan göra härifrån är att stödja folkets kamp mot diktaturen i Iran. Människor i Iran riskerar sina liv just nu i kampen mot islamismen.

– De slåss för frihet, demokrati, jämställdhet och rätten att få välja sitt liv även som kvinna. Den kampen och människornas mod förtjänar vårt stöd.

 

Tre experter: Då kan det bli en ”iransk vår”

 

Den demokratiska världens stöd är avgörande för stämningen bland människorna som står upp mot regimen, säger Shekarabi.

– Nobelfestligheterna är inte vilken festival eller prisutdelning som helst. Det är en av världens starkaste vetenskapliga och kulturella sammankomster.

Vad är ditt budskap till Nobelstiftelsen?

– Jag hoppas att Nobelstiftelsen ändrar sig och visar var de står. Precis som den solidaritet som de visat med det ukrainska folket så hoppas jag också att iraniernas kamp mot könsapartheiden och det islamistiska förtrycket i Iran får samma stöd och behandling av Nobelstiftelsen som den ukrainska befolkningen har fått.

Nobelfesten 2019.

Följ ämnen i artikeln