Anfall mot flera ukrainska städer – järnväg och mobilnät utslagna

80 procent av Kiev utan vatten

Publicerad 2022-10-31

Ryska styrkor har genomfört massiva bombanfall mot flera ukrainska städer under måndagsmorgonen.

Ström, mobilnät och delar av järnvägen har slagits ut.

– Ett område i Kiev är utan el och vissa områden är utan vatten efter ryska attacker, säger borgmästaren Vitaly Klitschko.

Attackerna genomfördes vid sjutiden på morgonen.

Enligt det ukrainska försvaret har Ryssland avfyrat över 50 raketer mot Ukraina – av dem sköts 44 ner.

I huvudstaden Kiev hördes fler än tio explosioner enligt Reuters och på bilder i sociala medier syns rökpelare stiga mot himlen.

El- och mobilnät har slagits ut och 80 procent av staden saknar vatten, enligt borgmästaren Vitaly Klitschko. 350 000 hushåll är utan ström.

Boende uppmanas att bunkra upp dricksvatten.

– För säkerhets skull ber vi er att bunkra upp med vatten från närmsta pump eller affär, säger Klitschko i lokal media.

Tunnelbanan har slutat fungera

Rapporter om explosioner kommer också från Charkiv, Dnipropetrovsk, Vinnytsia, Poltava, Odessa, Kirovohrad och Zaporizjzja.

På flera håll har kritisk infrastruktur träffats. Delar av landets järnväg har blivit av med sin el till följd av attackerna, uppger landets järnvägsbolag.

Charkivs borgmästare Ihor Teherov säger att delar av tunnelbanan slutat fungera efter att strömmen slagits ut, rapporterar AP

I Zaporizjzja, där ett kraftverk träffats, varnar myndigheter för strömavbrott efter anfallen.

Bostadhus träffades

I Vinnytsia träffade en nedskjuten raket bostadshus, men inga personer uppges ha skadats.

Det kommer även rapporter om attacker mot civila mål. I staden Nikopol har flera byggnader träffats, bland annat ett 30-våningshus och en 31-årig kvinna ha dött i anfallen.

En raket föll ner på moldaviska landsbygden, nära den ukrainska gränsen efter att ha skjutits ner av ukrainskt luftförsvar. Inga personer skadades, men flera hus fick skador på fönster.

Det här är andra gången på några veckor som Ryssland genomför omfattande raketattacker mot ukrainska städer. Den tidigare attacken kom efter ett sprängattentat på den bro som sammankopplar rysk-annekterade Krim med Ryssland.