Väderfajten: Vinner öst blir det sibirisk kyla i Sverige

Publicerad 2023-12-02

Det blåser upp till ett riktigt tungviktsmöte.

I ena ringhörnan ett atlantiskt lågtryck. I den andra ett sibiriskt högtryck. Och arenan för allt: Sverige.

– Beroende på vem som vinner kan det bli riktigt kallt, säger Mika Rantanen vid Meteorologiska institutet i Finland.

En rejäl köldknäpp håller grepp om Sverige och enligt prognos kan kallt förvandlas till kallare i slutet av nästa vecka.

Anledningen är ett atlantiskt lågtryck från väst som kan mötas av sibirisk kyla från öst. Och de två vädersystem råkas mötas just över Sverige.

– Kollar man på kartan ser man att Sverige ligger mitt i mellan de här två vädersystemen. Det kan sluta med extremkyla eller mildare väder och regn, säger Mika Rantanen vid Meteorologiska institutet i Finland.

Lågtrycket från väst som kan möta den sibiriska kylan från öst.

Kallaste november på år

November månad blev den kallaste november i Sverige på 13 år. Samtidigt har temperaturer i resten av världen generellt sett legat över det normala.

– Bara för att det är kallt i ens egen trädgård betyder det inte att global uppvärmning inte händer på andra ställen på jorden. Det är viktigt att komma ihåg nu när vi går in i en kall perioder i Norden, säger Mika Rantanen.

Redan i början av veckan kan det vara bra att plocka fram den extravarma fleecetröjan, vantar och mössa.

För oavsett om det milda lågtrycket eller iskalla högtrycket vinner väderfajten till helgen kommer den rådande snösmockan stanna fram till fredag, enligt Mika Rantanen prognos.

– Den sibiriska kylan kan dra ner temperaturerna ännu mer. Man kan förvänta sig omkring 20 minus grader lokalt om inte det atlantiska lågtrycket vinner, säger Mika Rantanen.

Meteorologen: ”Beroende på vem som vinner kan det bli riktigt kallt”.

Så blir första advent

Men innan tungviktsmötet väntas ett stabilt vinterväder nu i helgen.

– En högtrycksrygg ger fortsatt stabilt och kallt väder i stora delar av landet, men snöbyar hänger kvar i delar av Östersjölandskapen till lördag. Under lördagen är det många som kan avnjuta lite decembersol på dagen. SMHI har en gul varning för Uppland för snöfallet från fredag till söndag med ytterligare 5 till 15 centimeter nysnö.

Och det är även kallt vinterväder och snö som väntas till första advent på söndag.

– Under första advent så driver det in nya snöbyar även längs Norrlandskusten och molnigheten ökar, men samtidigt fortsatt stabilt och klart på många håll i söder och över våra västra landskap, säger Lars Rydqvist, meteorolog på Klart.

Följ ämnen i artikeln