Italien öppnar gränserna i juni

Publicerad 2020-05-16

Italien är ett av de mest coronadrabbade länderna i världen.

Tidigare i år sattes landet i karantän, och gränserna stängde för både in- och utresor.

Sakta men säkert försöker landet öppna upp igen och ta steg mot det normala.

Från och med den 3 juni tillåts resor till och från Italien enligt regeringen, rapporterar Reuters.

Lättade restriktioner för Italien väntar redan på måndag.

Då får invånarna i landet större frihet att röra sig utomhus, förutsatt att man inte sitter i karantän efter kontakt med smittad. De som varit i kontakt med smittad, måste fortsättningsvis hålla sig isolerad.

Enligt det nya beslutet får italienare också från och med måndag börja resa inom regionerna. Vilket innebär att fler får möjlighet att träffa vänner och familj. Resor mellan regionerna öppnar dock inte för ens 3 juni. Då öppnar också landet upp för utrikesresor.

Skickades ut i krig – utan vapen

I början på mars i år införde Italien omfattande restriktioner för att bromsa smittspridningen av coronaviruset. Hittills har över 230 000 smittade och över 31 000 coronarelaterade dödsfall registrerats i landet, sedan februari då utbrottet upptäcktes.

Läkare har kämpat för sina liv. Den 30 mars rapporterade Aftonbladet att 61 läkare i Italien dött till följd av Coronaviruset.

– De har skickats ut i krig utan några vapen, rasade Filippo Anelli på det italienska läkarförbundet då.

Antalet smittade minskar

Men landets hårda restriktioner gav effekt och bromsade utbrottet av smittan. I mars, när smittan var som värst, rapporterades 900 dödsfall på ett dygn.

I fredags rapporterades 242 dödsfall i Italien, och dagen där innan 262 dödsfall. Gradvis har antalet smittade per dag minskat.

Öppnar butiker och restauranger

Italiens väg tillbaka till det normala har också drivits av viljan att åter igen få i gång landets ekonomi.

Bland annat fabriker, har redan tillåtits öppna. Nu förbereder sig både restauranger och butiker för att kunna öppna igen på måndag. Förutsatt att man följer de strikta reglerna om social distansering.

Alberto Volpe, chef vid en klädbutik i centrala Rom, säger till Reuters att Utmaningen är enorm, så stor att det är svårt att beskriva.

Peterskyrkan i Rom öppnar upp även upp för besökare på måndag, efter att ha varit stängd i över två månader.

PODD Barnens frågor om coronaviruset

Coronapandemin har förändrat livet för oss alla i hela världen. Ingenting är som det brukar vara. Vuxna kan ta in och förstå det som händer, men vad innebär det här för barn? Vilka frågor rör sig i barnens huvuden kring allt med corona? Det ska vi ta reda på i det här lite speciella avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen