Källarfamiljens spökbutik har stått tom i tio år

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

ZWARTSLUIS. Innan 58-årige ”Josef B” isolerade fem barn från omvärlden drev han en butik som sålde Pinocchio-dockor, gunghästar och andra träföremål.

I dag slog polisen till mot butiken.

– Den har stått orörd i tio år, säger en bargäst tvärs över gatan.

För knappt två veckor sedan började en 25-årig man med långt hår och ovårdat yttre dyka upp på en pub i byn Ruinerwold, norra Nederländerna.

I söndags berättade 25-åringen för bartendern Chris Westerbeek att han och fyra syskon hade hållits instängda i en källare sedan 2010. Polis larmades till gården och fann en lönndörr till en trappa, som ledde ner till den hemliga källaren där övriga syskon befann sig.

Är inte barnens far

En 58-årig man, som i nederländska medier kallas Josef B, har anhållits misstänkt för människorov och vållande till kroppsskada, meddelade polisen i dag. Han kommer att ställas inför en domare under torsdagen.

Josef B är ursprungligen från Österrike, och det är okänt vad han haft för relation till barnen – men han är inte barnens far, uppger stadens borgmästare för nyhetsbyrån Reuters.

Polisen har slagit till mot en spöklik butik i Zwartsluis, knappt två mil från gården i Ruinerwold.
Foto: Stefan Jerrevång
Polisen har slagit till mot en spöklik butik i Zwartsluis, knappt två mil från gården i Ruinerwold.

Sålde gunghästar och vattenkannor

I dag slog polisen till mot en spöklik butik i Zwartsluis, knappt två mil från gården i Ruinerwold. Finsnickaren Josef B drev den fram tills för ungefär tio år sedan – sedan dess har butiken stått öde. Telegraaf har talat med Thijs Postma, som driver en pub tvärs över gatan. Enligt honom har inget gjorts åt butiken – eftersom Josef B fortsatt betala hyran.

När Aftonbladet kommer till samma pub i den lilla och folktomma orten Zwartslius sent på onsdagen är barägaren på dåligt humör.

Foto: Privat
25-åringen som slog larm om att han och fem syskon hade hållits instängda sedan 2010.

– Jag har pratat nog med media. Jag är här för att jobba, inte prata. Vad vill du dricka? säger Thijs Postma och håller uppfordrande upp ett ölglas.

”Stått övergiven i tio år”

Tre män som jobbar som rörmokare sitter i baren och är mer välvilligt inställda. Men de vet inget särskilt om 58-åringen och hans familj.

– Vi har jobbat hela dagen, jag har bara läst de nyheter som min fru har skickat till mig på Whatsapp. Men den där butiken har stått övergiven i tio år, säger en av dem.

I skyltfönstret till den nedgångna butiken finns efterlämnade gunghästar, Pinocchio-dockor, vattenkannor, små träbåtar och andra leksaker.

En kvinna – eventuellt mamman till barnen – brukade sälja leksakerna som Josef B snidade, skriver Telegraaf. Hennes öde är ännu okänt. Enligt uppgifter på Facebook dog hon 2004.

Försvann från Facebook 2010

Att familjen tidigare bott i Zwartsluis överensstämmer också med 25-åringens Facebook. Enligt profilen bodde han där från 2005 till 2010, då han flyttade till Ruinerwold – och även försvann från sociala medier fullständigt. Tidigt i somras började han återigen synas på sociala medier.

Gården i Ruinerwold är nu en brottsplats och polisen kommer fortsätta att undersöka den under torsdagen.

1 av 6 | Foto: Stefan Jerrevång
Publicerad:

LÄS VIDARE