Man gripen – hotade militärer med vapen

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Hemvärnsmännen hjälpte till att leta efter en försvunnen person i skogen.

Då blev de förföljda av en bilförare som riktade ett gevär mot dem.

Mannen greps av polisen under natten mot torsdagen.

Polisen har sedan onsdagsmorgon sökt efter en försvunnen man i skogarna kring Grycksbo i Dalarna. Under kvällen anslöt militären till insatsen med ett tjugotal män och fordon.

I samband med sökandet fick polisen ett helt annat ärende att hantera. En av hemvärnspatrullerna blev hotade av en man som bor i området.

– Klockan 23.45 från vi samtal från militärpersonal som ingår i räddningsinsatsen. Det ingår i deras uppdrag att söka längs vägar och när de hade åkt ner på en mindre väg såg de en man, säger Jan Matérne, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral.

”Riktade gevär mot dem”

En stund senare upptäckte hemvärnsmännen att de var förföljda av en bil.

– Det var den här mannen. De legitimerade sig som militärer och då riktade han ett gevär mot dem. De kunde lämna platsen, men uppfattade händelsen som hotfull.

Polisen larmades och kunde under natten ringa in vilket hus och vilken man det handlade om.

– Vi samlade ihop lite patruller och tog oss dit. Mannen ville först inte komma ut, men efter lite förhandling kunde han gripas. Det gick relativt lugnt till, säger Jan Matérne.

Mannen, som är i 70-årsåldern, misstänks nu för grovt olaga hot.

– Det vapen han använde vid hotet har han licens för. Det är beslagtaget. Flera andra vapen är omhändertagna enligt vapenlagen, säger Jan Matérne.

Den försvunna mannen, även han i 70-årsåldern, är inte hittad.

Publicerad:

LÄS VIDARE