Man hotade polis med svärd i Norrköping

Dramatiskt gripande fångat på film

Uppdaterad 2020-06-17 | Publicerad 2020-06-16

En man har gripits för att ha hotat polisen med svärd i Norrköping under tisdagskvällen.

Vittnen beskriver en otroligt obehaglig situation som utspelade sig under en dramatisk halvtimme.

– Man var rädd för allt. Varför har han svärd, varför är polisen här och varför drar de pistoler, säger en person som befann sig nära brottsplatsen.

Flera personer ringde till polisen efter att de sett en man med svärd gå omkring i centrala Norrköping under tisdagskvällen.

– De reagerade på att en man gick runt med ett svärd, det tillhör inte vanligheterna, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisregion Öst.

Tio minuter efter samtalet hittade polispatrullerna den 20-åriga mannen. Då ska mannen höjt svärdet mot poliserna, vilket gjorde att de i sin tur drog sina vapen.

”Var rädd för allt”

En person som befann sig i närheten av platsen såg polisinsatsen, och beskriver ingripandet som dramatiskt. Polisen gick mot mannen och skrek han skulle lägga sig ner.

20-åringen ska då ha lagt ner svärdet på marken, och fortsatte därefter leta i sin jacka där han hade något som vittnet tyckte liknande en dolk.

– Jag tänkte bara att han inte skulle röra sig, för då skulle polisen kanske skjuta honom.

Vittnet tyckte att det kändes läskigt om någonting skulle hända.

– Man var rädd för allt. Varför har han svärd, varför är polisen här och varför drar de pistoler, säger en person som befann sig nära brottsplatsen.

Hotfull mot polis

Polisen kunde sedan omhänderta mannen och fick på mannen handfängsel. Efteråt stannade de kvar och tog vittnesuppgifter. Hela händelsen tog ungefär 20–30 minuter.

– I samband med gripandet var han rätt hotfull, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisregion Öst.

Svärdet beslagtogs av polisen. 20-åringen är misstänkt för grovt olaga hot mot tjänsteman och grovt brott mot knivlagen.

Följ ämnen i artikeln