Gotlands första värnpliktiga har ryckt in

Linnéa Wannefors/TT

Publicerad 2020-08-01

Omkring 4 500 personer beräknas skriva in sig för värnplikt under 2020.

I sommar har inskrivningen av värnpliktiga påbörjats runt om i landet. Totalt 4 500 skrivs in för att stärka det svenska försvaret. På Gotland utbildas 40 personer i år, den första kullen på 15 år.

Semestertider pågår för de flesta, men vid Försvarsmaktens olika förband har man sedan juni välkomnat årets värnpliktiga, som i år är fler än tidigare.

– Ja, det har ökat med 500 personer i år och kommer att fortsätta öka kommande år. Sammanlagt kommer 4 500 personer att genomföra sin värnplikt med start 2020, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Ska ta emot 200 personer

På Gotland, som pekas ut som ett av flera strategiskt viktiga områden i landet, har flera satsningar genomförts sedan 2016. För två år sedan återupprättades regementet P18, där man nu tar emot värnpliktiga. Det är första gången sedan 2005 som fullängdsutbildningen går av stapeln.

– När värnplikten var vilande hade vi ett annat system; grundläggande militärutbildning, GMU, som var tre månader med inriktning på hemvärnet. Men nu är den klassiska lumpen åter i gång, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef vid Gotlands regemente.

Planen för Gotland är att undan för undan bygga upp infrastrukturen för soldatutbildningarna.

– Vi har 40 platser där just nu, men inom några år ska vi ha plats för upp emot 200 personer, säger Tomas Ängshammar.

Corona påverkar

De 1 700 unga kvinnorna och männen som de senaste veckorna påbörjat sin utbildning över hela landet kommer att tillbringa mellan tre månader, för hemvärnssoldater, och upp till 15 månader, för befäl, i sina gröna uniformer innan de muckar.

På grund av coronapandemin ser utbildningarna lite annorlunda ut i år. Längre veckor och längre ledigheter ska göra att de värnpliktiga inte åker hem lika ofta.

– Utbildningsmålen är desamma, men på grund av pandemin har vi fått ställa om och ställa in vissa övningar, till exempel har man kanske inte övningar i urbana områden nu utan i stället på våra övningsområden. Det är för att minska risken för smittspridning i samhället, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten.

TT: Hur viktig är värnplikten för Sveriges försvar?

– Det är vår viktigaste resurs, utan den har vi inget försvar och kan inte fylla soldatplatserna. Det är en av anledningarna till att försvarsmakten tidigt beslutade att genomföra utbildningarna trots corona, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Följ ämnen i artikeln