Barn dog på festivalen i Houston

Uppdaterad 2021-11-07 | Publicerad 2021-11-06

Houston sörjer den tragiska händelsen på musikfestivalen.

Alla som dog var under 27 år – den yngsta bara 14 år gammal.

– Vi kommer ställa alla de tuffa frågorna för att ta reda på hur det här kunde hända, säger domaren Lina Hidalgo.

Åtta personer har dött och 300 skadats vid en festival i Houston i USA, rapporterar KHOU 11 News Houston.

Festivalen Astro World, som arrangeras av artisten Travis Scott, hade cirka 50 000 besökare vid tidpunkten, uppger räddningstjänsten.

I nuläget vårdas 13 personer för sina skador på sjukhus. Fem av dem är under 18 år och en tioåring vårdas för allvarliga skador. Festivalen har ställts in på lördagen.

De döda var mellan 14 och 27 år gamla. En man är ännu inte identifierad.

Houstons borgmästare Sylvester Turner beklagar händelsen i ett officiellt uttalande.

– Omkring 50 000 personer besökte festivalen på fredagskvällen, de förväntade sig att uppleva en musikkonsert tillsammans vänner och därefter återvända hem säkert. Jag tänker på familjerna vars anhöriga dödades eller skadades. Många av offren drabbades av hjärtstillestånd, säger han i uttalandet.

Utreder händelsen – många obesvarade frågor

På eftermiddagen amerikansk tid höll borgmästaren i en presskonferens.

– Det är en oerhört tragisk händelse. Vi kommer undersöka det och ta reda på vad som har hänt, och hur det kunde hända.

Sylvester Turner säger att polisen håller vittnesförhör och går igenom rörligt material från platsen.

– Vi pratar med så många vittnen som vi kan, med de som anordnat festivalen, med de som var på platsen, med de personer som skadats, för att kartlägga händelseförloppet. Det är ännu många obesvarade frågor. Vi ska utreda hur vi ska kunna förhindra att det här händer igen, säger han.

Lina Hidalgo, domare i Harris County, säger att festivalarrangörerna tog fram en säkerhetsplan tillsammans med Harris County innan festivalen ägde rum.

– Jag har hållit förhör hela dagen. Till offrens familjer, våra tankar går ut till er. Vi kommer inte ge upp och vi kommer ställa alla de tuffa frågorna för att ta reda på hur det här kunde hända, säger Lina Hidalgo.

”En efter en sögs ner i folkhavet”

Räddningstjänsten beskriver en skräckartad situation när konserten skulle starta.

– Publiken började pressa sig mot scenen, och det orsakade panik. Människor började ramla, bli medvetslösa, och det skapade ytterligare panik, säger Samuel Peña, chef för räddningstjänsten i Houston, på en pressträff.

En besökare vid platsen berättar att människor började ramla 30 sekunder efter att öppningsnumret börjat.

”En efter en sögs ner i folkhavet. Jag såg hur min vän drogs iväg, längre och längre bort ifrån mig, tills jag inte längre såg henne. I det ögonblicket insåg jag att man kan dö på ett sätt som många inte känner till. Man kan trampas ihjäl”, skriver hon på Instagram.

Travis Scotts ord om dödstragedin

Festivalen var arrangerad av artisten Travis Scott, 29, och kaoset utbröt vid 21-tiden lokal tid på fredagskvällen, när just Travis Scott stod på scenen och uppträdde.

Tidigare på lördagen uttalade sig världsstjärnan om tragedin.

”Jag är fullkomligt förkrossad över det som hände i går. Mina böner går ut till familjerna och alla som påverkades av vad som hände på Astroworld-festivalen”, skriver han på Twitter.

Han skriver också att han samarbetar med polisen.

”Houston-polisen har mitt fulla stöd medan de undersöker de tragiska dödsfallen. Jag är fast besluten att jobba med folket i Houston för att trösta och stötta de drabbade familjerna.”