Ett tredje utkast till klimatavtal är presenterat

Publicerad 2021-11-13

15 timmar efter att klimattoppmötet i Glasgow skulle ha avslutas presenterades ett tredje utkast av avtalet.

En omstridd formulering om att fossila bränslen ska fasas ut står kvar, trots att bland annat Irak och Saudiarabien inte vill ha kvar dem.

Men ännu är inget avtal påskrivet.

Det tredje utkastet av ett nytt klimatavtal från COP26 har publicerats på FN:s hemsida.

En formulering som syftar till att kolkraft och fossila bränslen ska fasas ut kvarstår, trots att flera länder velat ha bort den.

– Det är en av de känsliga frågorna inte minst för länder som Irak och Saudiarabien, som inte har velat ha den typen av formuleringar med i avtalet, säger Mathias Fridal som är klimatforskare på Linköpings universitet.

Men utformningen av meningen är svagare än i det första utkastet. Knivskarpa formuleringar har omfamnats av adjektiv, vilket öppnar möjligheter för tolkningsflexibilitet. Det finns inte heller någon tidshorisont när det ska uppnås.

– Det står till exempel inte längre kol utan kolkraft. Det är ett mildrat språk, men det finns ändå kvar och är viktiga för framtida förhandlingar om de här frågorna.

Kinas delegation under förhandlingarna. Kina ska enligt uppgifter vara ett av de länder som vill ha bort formuleringar om att kol ska fasas ut från utkastet.

”Viktigt för framtiden”

Det kallas för konstruktiv tvetydighet, menar Mathias Fridal, som har varit på mötet i en vecka. Det måste finnas lite svängrum i den här typen av gigantiska förhandlingar för att man ska kunna nå konsensus, när alla länder har vetorätt, menar Mathias.

– Men betydelsen är inte att vi kommer se en snabb utfasning av fossila bränslen, utan det är ett ankare för framtida förhandlingar.

– Nu finns det språk som är beslutat gemensamt, som går att hänvisa tillbaka till. Det är inte avgörande för utgången i Glasgow, men det är viktigt för processen som följer efter Glasgow.

John Kerry ingår i USA:s delegation.

En liten framgång för klimatet

Men ännu är inget avtal påskrivet. Under dagen ska förhandlare från 200 länder granska avtalet nära.

– Nu måste det vara väldigt lite kvar. Det får inte bli så att länderna går in och gör stora förändringar igen. Nu handlar det om att justera med kirurgisk precision, annars kommer det svälla och bli ohanterbart.

Men om länderna lyckas med det kommer ett beslut under eftermiddagen. Mathias Fridahl menar dock att om detta avtal går igenom är det en fantastisk framgång.

– Alla frågor har så pass konkreta beslut som det kan bli, och det finns nya löften som tar oss ett livet kliv närmre temperaturmål och finansieringsmål.

Han anser att det inte bara är en framgång för FN-processen, utan också en liten framgång för klimatet.

– Det drar åt rätt håll.

Följ ämnen i artikeln