Andersson och Kristersson reser tillsammans till Nato-övning

Publicerad 2022-03-18

Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) reser tillsammans till en stor Nato-övning.

Övningen sker i Norge med över 35 000 deltagare från olika länder.

– Sverige är för litet för stora konflikter, och när ryska bomber faller över ett europeiskt land blir vår nationella sammanhållning ännu viktigare, säger Andersson i ett uttalande.

Mitt under pågående krig i Ukraina samlas Nato och Nato-allierade länder för en stor militärövning i Norge. Övningen heter Cold Respons och har genomförts flera gånger under 2000-talet.

Unikt för i år ur svensk politisk synvinkel är att statsministern och oppositionsledaren gemensamt reser till övningen. Enligt Magdalena Anderssons presstab har statsministern bjudit med Ulf Kristersson och de reser tillsammans på måndag.

– Det är ingen hemlighet att regeringen och oppositionen inte alltid tycker likadant. Men vi är överens i många viktiga frågor som gäller Sveriges säkerhet, till exempel att fortsätta regeringens upprustning av försvaret och att öka tempot ytterligare. Den breda politiska enigheten är en styrka för vårt land, säger Andersson i ett uttalande.

Ulf Kristersson skriver om resan på sin Facebook: ”När Ryssland invaderar ett land i vårt närområde och det pågår ett krig i Europa, är det ingen tvekan om att vi hör hemma i väst. Den gemensamma Natoövningen är viktig för vårt försvar. Det bästa vore självklart om vi redan var fullvärdiga medlemmar i Nato och kunde räkna med Natos säkerhetsgarantier. Så är det inte i dag. Men till dess är vårt nära samarbete och gemensamma övningar med Nato helt avgörande för att vi ska kunna samarbeta i kris och krig.

Jag ser fram emot att besöka övningen och träffa de modiga kvinnor och män som förbereder sig på att försvara vårt land och vår demokrati.”

Deltar med Jas Gripen

Sverige deltar med omkring 1 500 soldater och officerare från flera olika regementen. Även flygvapnet deltar med förband från Norrbottens flygflottilj, F 21, med Jas 39 Gripen. Övningen genomförs på flera håll i Norge men även i Sverige. Utanför Norges kust deltar också marina förband.

”Förutom värdlandet Norges och Natos egna styrkor kommer deltagande enheter från USA, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Danmark, Finland, Tyskland, Spanien, Polen, Portugal, Italien, Estland, Lettland, Litauen, Kanada, Belgien och Sverige.” skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Ulf Kristersson.