Navy Seal: En död och en på sjukhus efter ”hell week”

Publicerad 2022-02-06

Navy Seals under Hell week.

Det extrema inträdesprovet till den amerikanska elitstyrkan Navy Seal har skördat nya offer.

En rekryt dog på fredagen efter en serie övningar som kallas ”hell week”.

Ytterligare en fick föras till sjukhus.

Kandidater till Navy Seal genomgår stenhårda tester under sex månader. Den fjärde veckan är beryktad under namnet ”hell week” och innebär fem och ett halvt dygns närmast omänsklig träning.

De två rekryterna började må dåligt i fredags, några timmar efter att de hade klarat det krävande testet. En av dem fördes till sjukhus i staden Coronado i Kalifornien, men överlevde inte. Den andra är i stabilt tillstånd på ett militärsjukhus i San Diego, uppger nyhetsbyrån AP.

Flottan uppger i ett uttalande att ingen av aspiranterna var med om några olyckor eller medicinska incidenter under helvetesveckan. Dödsorsaken är oklar och namnet på den förolyckade rekryten hålls hemligt tills anhöriga har underrättats, skriver NBC.

Det här innebär ”hell week”

”Hell week” pågår mellan söndag kväll och fredag eftermiddag och innehåller enligt Business Insider bland annat det här:

”Breakout”: Simulerat och högljutt eldöverfall mot soldaternas tält, följt av hundratals situps, armhävningar och andra fysiska övningar med stora trästockar i den blöta sanden.

”Base tour”: 32,1 mils löpning totalt under veckan, ofta bärande på förbandets 136 kilo tunga båtar i huvudhöjd.

15 timmar med olika övningar i gyttja. Varje vrå av aspiranternas kroppar täcks av kall, blöt lera.

Max fyra timmars sömn – totalt under de nästan sex dygnen.

”Around the world”: 12 timmars paddlingstävling. Varje grupp genomför den ensam. Det vinnande laget belönas med lite extra sömn.

Minst 17 har dött

Under ”hell week” har rekryterna ett näringsintag på mer än 8 000 kalorier om dagen, men går ändå ner i vikt. Färre än hälften klarar provet och belönas då med en brun t-shirt som får bäras under den fortsatta träningen. Före ”hell week” bär de vita tröjor.

Det finns inga säkra siffror på hur många som har förlorat livet under inträdesproven till Navy Seal, men enligt NBC finns minst 17 rapporterade dödsfall de senaste 20 åren.

Seal står för ”sea, air and land”. Specialförbandet bildades under Vietnamkriget på 60-talet och genomför regelbundet hemliga operationer bakom fiendens linjer.

– Vi vill vara i en situation under maximalt tryck, maximal intensitet och maximal fara, har ett befäl i Navy Seals sjätte team sagt i ett ofta spritt uttalande genom åren.

Följ ämnen i artikeln