Chef åtalad för sextrakasserier – offret tystades av Sjöfartsverket

Publicerad 2018-07-14

Elsa Hatz Grandin blev nedtystad när hon berättade att hennes chef på Sjöfartsverket trakasserat henne sexuellt.

Nu har chefen åtalats och JO kritiserar Sjöfartsverket för hur de hanterat ärendet.

– Jag vill aldrig mer ha något med den branschen att göra, säger Elsa Hatz Grandin.

Elsa Hatz Grandin, 33 år, hade varit på sitt nya jobb på en av Sjöfartsverkets isbrytare i en vecka när förhoppningarna om en karriär till sjöss gick i kras.

När hon tog ett glas med sina arbetskamrater efter jobbet började hennes chef förolämpa henne. Flera kolleger blev vittnen till när han frågade om hon hade haft sex med en annan chef och om hon ”torkat sig i fittan med handen” efter ett toalettbesök. Enligt Elsa Hatz Grandin ska chefen sedan ha beordrat henne att följa med honom upp på rummet för att ta ett kissprov. Gjorde hon inte som han sa skulle hon förlora jobbet.

Vittnar om tidigare övergrepp

Chefen är nu åtalad misstänkt för sexuellt ofredande.

– Vi ska bevisa vad som hänt och hoppas att åtalet ska gå att styrka, säger målsägarbiträde Clea Sangborn.

I polishförhör har en av Elsa Hatz Grandins kolleger berättat att han sett hur chefen vid ett tidigare tillfälle tagit en kvinna mellan benen. Andra vittnar om att chefen brukar bete sig illa mot kvinnor när han blir full.

− Det känns skönt att det tas på allvar, säger Elsa Hatz Grandin om åtalet.

 ”Det är en sådan tystnadskultur till sjöss att det är en ohållbar arbetsmiljö” säger Elsa Hatz Grandin.

Tystades ned

Efter händelsen kallades Elsa Hatz Grandin till ett möte - tillsammans med chefen som är misstänkt för att ha trakasserat henne.

De uppmanades båda att skriva på ett avtal där det stod att saken var utagerad och att de inte skulle prata om det mer.

– Idioter kommer det alltid finnas men de som skyddar idioter kan jag inte stå ut med. Det är en sådan tystnadskultur till sjöss att det är en ohållbar arbetsmiljö, säger Elsa Hatz Grandin.

Raderade offentliga mejl

Sjöfartsverket är en statlig myndighet. Det innebär att mejl som skickas inom myndigheten räknas som offentliga handlingar och ska diarieföras. Trots det raderades mejlet om tystnadsavtalet av en av Elsa Hatz Grandins chefer.

– Att arbeta på ett fartyg omgärdas av en kotym och kultur som vi inte är vana vid. Man anmäler inte och gör man det så blir man utfryst. De vill inte att sånt här kommer ut, säger Clea Sangborn, målsägarbiträde.

Kritiseras av JO – igen

JO har kritiserat Sjöfartsverket för att de raderade mejlet och det är inte första gången Sjöfartsverket kritiseras för sin hantering av offentliga handlingar. Efter Uppdrag gransknings reportage av Sjöfartsverkets helikopteraffär fick myndigheten allvarlig kritik för att inte ha följt offentlighetsprincipen.

– Vi har utrett saken tillsammans med den berörda medarbetaren och det är tydligt att det var fel att radera mejlet men också att det skedde av misstag. Det fanns ingen baktanke med det, säger Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket.

Anmälde övergreppet − blev utfryst

Elsa Hatz Grandin vill, sina fyra års utbildning till trots, aldrig mer jobba till sjöss. Hon säger att hon blev svartmålad och utfryst på jobbet efter att ha anmält chefen.

– Inom sjöfarten går man inte ut och kritiserar branschen i media och det har jag gjort och det har fått konsekvenser, säger Elsa Hatz Grandin.

– Jag har varit i en ganska djup svacka. Jag försöker komma på något jag ska göra, men det är inte så lätt som utbildad nautiker att hitta något på land.

Den misstänkte mannen nekar brott. Aftonbladet har sökt hans advokat som är på semester.