Kan asylläger stoppa döden på Medelhavet?

Kan asylläger i Nordafrika stoppa döden på Medelhavet?

Sedan Italien stängt sina hamnar för flyktingbåtar försöker EU desperat att hitta lösningar som håller migranter och flyktingar borta från unionens gränser.

Inga beslut fattades på det extra "minitoppmöte" om flyktingmottagande som vissa av EU-länderna höll i Bryssel i söndags.

Men inriktningen blir allt tydligare.
Från att ha diskuterat en gemensam fördelning av flyktingar har EU helt bytt spår. Detta eftersom Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen vägrar acceptera någon form av tvingande omfördelning av flyktingar.

Nu diskuteras i stället hur flyktingar och migranter ska hindras från att överhuvudtaget sätta sin fot i Europa utan att redan ha fått asyl.

Lösningen stavas asylläger i Nordafrika.

Här ska flyktingar och migranter som i dag försöker ta sig sjövägen till Europa få sin sak prövad. De som inte har några skyddsskäl ska skickas tillbaks till sina hemländer. I klartext innebär det ett totalstopp för ekonomiska migranter och att kraven för att få asyl sannolikt blir mycket tuffare.

Avskräcka

De som ändå försöker ta sig sjövägen till Europa ska omedelbart skickas till asyllägren i Nordafrika. Tanken är att detta ska avskräcka flyktingar och migranter från att göra den farliga och dyra resan över Medelhavet och samtidigt rycka undan mattan för människosmugglarnas affärsmodell.

Frågan är hur förenlig en sådan behandling är med de internationella konventioner om asylrätt som alla EU-länder skrivit på.

Hittills i år har minst 960 människor drunknat när de försökt ta sig till Europa. Siffor som vid den här tiden förra året var ungefär desamma trots att antalet flyktingar nästan halverats. Totalt har över 20 000 människor fått betala med sina liv de senaste tio åren när de försökt uppfylla drömmen om en bättre framtid. En situation som Europa i längden inte kan tillåta pågå.

Köpa sig fri

Som möjliga länder för att inrätta asylläger pekar EU ut Egypten, Algeriet, Libyen, Marocko, Niger och Tunisien. Problemet är att EU ännu inte skrivit avtal med något av länderna. Pengar är enda sättet att få dem att gå med på att agera dörrvakt åt EU. Turkiet gör det redan på ett för Europa tillfredställande sätt mot 60 miljarder kronor i ersättning.

EU försöker med andra ord köpa sig loss ur en knipa som hotar unionens existens.

Tiden är dock knapp. På torsdag och fredag är det meningen att de 28 medlemsländerna ska enas om en gemensam asylpolitik. Många är skeptiska till om de verkligen kommer att lyckas. Det förändrade politiska läget i flera europeiska länder kan möjligen leda till öppningar.

Italien meddelade i helgen att man frånsäger sig ansvaret att rädda flyktingar på Medelhavet. Istället lämnar man över ansvaret till Libyens kustbevakning. Landets nye inrikesminister Matteo Salvini, ledare för högerextrema partiet Lega, var i dag på besök i Libyen för att förhandla med den FN-stödda regimen där. Den kontrollerar dock bara en del av landet.

Stängda hamnar

Italien har i praktiken stängt sina hamnar för de frivilligorganisationer som organiserar räddningsoperationer i Medelhavet med motiveringen att "de fungerar som taxibåtar för människosmugglarna".

Italiens beslut har spetsat till situationen. Om inget görs kommer sannolikt många fler människor att förolyckas på det som redan kallas Dödens hav.

Därför är det plötsligt många länder som tidigare varit emot asylläger i Afrika som nu verkar ha ändrat sig och stödjer tanken. Även Sveriges statsminister Stefan Löfven kan tänka sig att överväga läger utanför EU.

Sanningen är att det inte finns så många alternativ när det inte går att enas om en fördelning av de flyktingar som kommer hit. Särskilt inte när Tyskland, det land som i absoluta tal tagit emot flest flyktingar, ser ut att göra helt om.

Mot Merkel

Inrikesminister Horst Seehofer har mot förbundskansler Merkels vilja hotat införa gränskontroller om inte Tysklands grannländer gå med på att ta tillbaks flyktingar som redan sökt asyl där. Finns ingen lösning senast 1 juli inför Seehofer gränskontrollerna och utlöser därmed en regeringskris i Tyskland. Kaos i unionens mäktigaste land är det sista Europa behöver.

Enda gemensamma EU-svar som skulle gå att snickra ihop tills på torsdag är en avsiktsförklaring att asylläger i Nordafrika är vad de 28 medlemsländerna vill ha. Alternativet är att inga beslut fattas.

Då står EU där med ett gigantiskt misslyckande till allmän beskådan.