De hotas för att de tigger

Uppdaterad 2014-11-05 | Publicerad 2014-11-04

Flera våldsamma attacker mot romer – Butiksägare dömd: Agerade avsiktligt

De hotas, förnedras och misshandlas - för att de tigger.

Flera EU-migranter har blivit utsatta för våldsamma attacker den senaste tiden. Polisen misstänker att det är toppen av ett isberg.

– Det är säkerligen ett stort mörkertal, säger Lars Christensen vid Göteborgspolisen.

Erik Hansson.

På måndagen kom domen mot den butiksägare som hällde vatten över en tiggande kvinna utanför Hemköp i Göteborg i mars i år. Vid två tillfällen tömde han vattenhinkar över Veneta Petrova - men nekade till att det var avsiktligt. Tingsrätten dömde honom till 50 dagsböter för ofredande.

– Han (butikschefen) agerade avsiktligt. Det måste han ha gjort, säger Veneta.

Samtidigt är hon tacksam för stödet från närboende och vittnen.

– Jag är inte rädd längre. Det känns skönt att allt är över. Jag stannar här så länge jag får enligt lagen.

Händelsen är ett av flera fall av övergrepp mot tiggare som rapporterats senaste året.

Ett av de senaste fallen utspelade sig i Habo. Marius och Carmen Sburlan berättade för Aftonbladet hur de attackerades av flera människor när de låg och sov i sin bil. Mobben satte smällare under däcken en av männen slog Marius med ett knytnävsslag i ansiktet.

”De gör ju inget fel”

Och attackerna väntas bli fler, enligt Claes Haglund, projektledare vid Stadsmissionens verksamhet Crossroads i Göteborg som stöttar EU-migranter som lever i fattigdom.

– För två år sedan var det inte så här. Vi brukar skämta och säga att då var det ett exotiskt inslag i gatubilden, det är inte idag. Vi befarar att det kommer att bli värre över tid.

Värst är det under helgerna.

– Folk är berusade och börjar skrika glåpord, hota, skrämma och sparka ned muggar. Jag förstår om man vill flytta på dem, men det är ju inte så det fungerar. De gör ju inget fel.

I andra fall avlägsnas tiggare för att vara i vägen.

I februari rapporterade P4 Sjuhärad om hur polisen kört bort tiggare i centrala Borås. Tiggarna stoppades in i polisbilar och kördes flera kilometer utanför stan. Övergrepp sa de inblandade, helt enligt ordningslagen sa polisen. I Norrköping kördes två tiggare ut från en galleria av väktare.

Polisen misstänker stort mörkertal

Att avhysa läger med tiggare har tagit alltmer av polisens tid.

– För att bo eller ställa upp ett bord för att bedriva försäljning måste man söka tillstånd. Ett annat skäl att avlägsna någon är om de stör ordningen, gapar och skriker eller är alltför berusad. Men när det rör sig om tiggare i det offentliga rummet kan man inte tala om någon störning av den allmänna ordningen. I min värld stör man inte när man sitter utanför en fasad, säger Lars Christensen vid Göterborgspolisen.

Han har jobbat i flera år med tiggare i centrala Göteborg och stöter ofta på "bråk" mellan tiggare och förbipasserande. Få anmäler attackerna.

– Vi för många samtal med personer som upplevt saker och även med människor som ondgör sig över tiggare. Men det är inte alltid det leder till åtal eller ens en anmälan. Det är säkerligen ett stort mörkertal, säger han.

Känner sig hotade

Enligt Erik Hansson, doktorand vid Uppsala universitet som intervjuat stockholmare om deras relation till tiggare, grundar sig ilskan i en känsla av orättvisa och hot.

– Annars skulle de inte ignorera tiggarna så aktivt, välja omvägar eller få utbrott. Att säga att det är en markering av revir är biologistiskt men det har något med det att göra. Vi anser att vi har rätt att röra oss i staden utan emotionellt motstånd. Vår roll och rätt är att vara konsumenter i stadsrummet.

Tiggeriet emot vår idé om hur fattiga människor ska bete sig, menar han.

”Ovana att möta klasskillnader”

– Svenskar är ovana att möta klasskillnader i det öppna. Vi föreställer oss att fattigdom handlar om att sväva mellan liv och död och total passivitet och apatiskhet. Fattiga ska inte kunna resa och organisera sig. Då blir det lättare att misstänkliggöra än att hjälpa.

Aversionen mot tiggare bygger på en övergripande trend i västvärlden i USA och Västeuropa, enligt Erik Hansson.

– Förr ville man kriminalisera hemlöshet. Nu är det de hemlösa som ska kriminaliseras. Man ser inte detta som del av det allmänna samhällsansvaret och tycker att människor har sig själva att skylla för sin situation. Dessutom har vi en stark idé om att varje stat ska ta hand om sitt folk. Det spelar ingen roll om de är kapabla att göra det. Det handlar om en stark etik om att följa spelreglerna.

Slagna, uthängda, hånade & kränkta

2 november Tiggarna Marius och Carmen Sburlan beskriver hur de attackeras i sin bil i Habo norr om Jönköping. Ett tiotal personer lägger smällare under däcken på bilen och Marius Carmen misshandlas, berättar de.

20 september En man som sitter och tigger pengar i skånska Höganäs blir ofredad av en man på cykel, rapporterar hd.se. Vittnen ser hur cyklisten kastar flera matkassar framför mannen så att crème fraîche och andra matvaror stänker ner honom.

Polisen i Helsingborg larmas om händelsen, men trots det görs ingen polisanmälan.

September Flera attacker rapporteras ha ägt rum mot romska läger runt om i Stockholm. Bilar och husvagnar ska ha bränts ner, tält blivit sönderskurna och stenar ska ha kastats in i tältlägren. På internetforumet Flashback kartläggs lägren med bilder, filmer och kartor. ”Bränn ner skiten”, skriver en användare på forumet.

22 augusti Två män i 20-års­åldern ska ha kört upp en bil framför en tiggande kvinna och gasat ner henne med svart avgasrök i skånska Örkelljunga. De ska dessutom ha filmat kränkningen och lagt ut filmen på Facebook. De båda männen åtalades i slutet av oktober för ofredande.

Augusti En man i skånska Sjöbo stjäl en surfplatta från sin sons förskola. Senare samma eftermiddag ger han plattan till en kvinna som tigger utanför en matbutik, och polisanmäler därefter henne för stöld. Men händelsen har fångats på övervakningskameror och den 33-årige mannen erkänner. Han åtalas senare vid Ystads tingsrätt för stöld och falsk angivelse.

7 juni En 55-årig man grips misstänkt för att ha misshandlat en tiggande man på t-banestationen Tekniska högskolan i Stockholm. ”Ett lågvattenmärke av sällan skådat slag. Ingen brottslighet är kul men det finns grader i helvetet”, säger polisbefälet Victor Adolphson.

1 april Ett ungdomsgäng uppges ha attackerat en grupp rumänska tiggare i Kista i norra Stockholm. Bland annat kastas glasflaskor och en kvinna i 60-årsåldern uppger att hon blivit slagen med sin egen käpp. Händelsen polisanmäls.

10-11 mars En butiks­ägare på en Hemköpbutik i Göteborg häller vatten över en tiggande kvinna under två dagar i rad. Själv påstår han att han skulle tvätta fönstren. Mannen döms till 50 dagsböter och skadestånd.