Sålde njure - för att köpa ipad

Publicerad 2012-04-06

Wang, 17, ville ha Apple-prylar.

Men som många andra i Kina hade han inte råd.

För att få pengar gick han med på att sälja sin ena njure.

Fallet har nu lett till åtal. Fem personer, varav en kirurg, åtalas för misshandel efter att de opererat bort tonåringens ena njure i april förra året.

-Jag ville köpa en Ipad 2 men hade inte råd. En mäklare kontaktade mig på nätet och erbjöd sig hjälpa mig att sälja en njure, säger Wang till Shanghai Daily.

Lider av njursvikt

För att ordna operationen har en av de åtalade fått upp emot 220 000 yuan, drygt 220 000 kronor, enligt kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. Wang fick 22 000 yuan för sin njure. Resten av pengarna delades lika mellan de andra åtalade och övrig medicinsk personal. Enligt åklagare lider tonåringen nu av njursvikt och hans hälsotillstånd förvärras hela tiden.

Fattade misstankar

Apples produkter är populära i Kina, men är dyra för vanligt folk. Provinsen Anhui, som Wang kommer i från, tillhör en av de fattigaste och det är vanligt att människor flyttar därifrån för att söka arbete någon annanstans. När Wang kom hem med både en iphone och en ipad, tillsammans är värda ungefär 6000 yuan, fattade hans mor misstankar och började ställa frågor.
När sonen erkänt att han sålt sin njure för att ha råd med prylarna polisanmälde hon händelsen.

Svart marknad

Möjligheten för patienter att få organtransplantationer i Kina är små vilket har lett till en "transplantationsturism", där de reser utomlands för sådana operationer. Samtidigt har en svart marknad växt fram i landet och 2007 förbjöds handeln med mänskliga organ. Vem det är som betalade och fick Wangs njure finns det i kinesiska medier inga uppgifter om.