Rättegången avbröts - igen

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2012-05-02

GLASGOW. Rättegången mot den svenska självmordsbombarens medhjälpare fick återigen avbrytas i dag.

Dessutom förbjöd domaren all press att rapportera om anledningen.

- Inget som sägs i rättssalen när juryn inte är närvarande får publiceras förrän rättegången är över. Det gäller även svenska journalister, sa Lord Matthews.

Menni är klädd i svart kostym och vit skjorta i rättssalen där han sitter med sin tolk och två poliser med skyddsvästar. En domstolskälla har tidigare avslöjat för Aftonbladet att han kommer från Algeriet och det stämmer väl överens med hans utseende. Hans svarta hår är kortklippt och hyn är slätrakad.

Inget av det får vi visa.

Fotoförbud

I Skottland råder strikt fotoförbud inne i domstolsbyggnader. Men eftersom det inte finns några kända foton där man tydligt ser Menni har Aftonbladet anlitat en rättstecknare och fått specialtillstånd av domaren Lord Matthews för att avbilda den misstänkta terroristen i domstolen.

Nasserdine Menni misstänks ha hjälpt till att planera och iscensätta den svenska självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs terroristdåd i Stockholm under julhandeln 2010.

Men när rättegången mot honom i går inleddes i Glasgow High Court uttalade sig Menni inte alls.

En jury på 15 personer utsågs som fick höra åtalspunkterna läsas upp.

Svensk polisman vittne

Därefter kallade åklagaren Andrew Miller sitt första vittne, den svenska polisman som var först på Bryggargatan där Abdulwahabs sargade kropp låg kvar efter att bomben exploderat.

- Vi kom runt ett hörn och där låg en kropp, berättade den svenske polismannen för rätten.

- Första intrycket var att det var en snöskottare som ramlat ner från taket. Sen såg jag att det fanns ett elskåp i närheten så vi tänkte att det kanske var en elektriker som fått en el-chock, fortsatte han i vittnesbåset.

Vittnet avbröts

Åklagarens andra vittne, en svensk kriminaltekniker, avbröts snabbt av försvarsadvokaten William Taylor. Juryn fick lämna rummet och närvarande press blev skarp tillsagda att inte rapportera om något av det som sades när juryn inte var närvarande. Det är förbjudet enligt skotsk lag.

- Inte förrän rättegången är över, förklarade domaren Lord Matthews.

- Det gäller även svenska journalister, förtydligade han.

Försvarets invändning rör visst bevismaterial som svenska myndigheter har tagit fram och hur det ska hanteras i den skotska domstolen.

För att hinna bedöma försvarets invändning valde domaren att skicka hem juryn som ska vara på plats igen på torsdagsförmiddagen för att rättegången ska kunna fortsätta.

Följ ämnen i artikeln