Hur desperat är Kim Jong-Il?

Nordkoreas ledare tar sitt skottsäkra tåg för att skaffa fler vänner

Pengarna lockar Genom att låta Ryssland bygga en gasledning genom Nordkorea för leveranser till Sydkorea får Kim Jong-il 700 miljoner kronor om året.

Hur desperat är Kim Jong-il?

Efter många års motstånd går han nu med på att tillåta en gasledning genom Nordkorea till fienden i syd.

Lockbetet är pengar och bistånd.

Senaste dagarna har invånarna i Sibirien nära staden Ulan-Ude kunnat se en ovanlig syn. För första gången sedan 2002 har Nordkoreas diktator tagit sitt armerade, skottsäkra tåg över gränsen till Ryssland. Tåget lär ha varit en present från Josef Stalin till Kim Jong-Ils pappa, den legendariske Kim Il-Sung.

Kim Jong-Il är flygrädd och de få gånger han reser utomlands sker det med specialtåget.

Nyhetsbyråerna rapporterar att Nordkoreas starke man – som på hemmaplan går under namnet "den käre ledaren" – tyckte det var för kallt att bada i Bajkalsjön men att det i stället blev ett dopp i en pool med uppvärmt vatten från samma sjö. Han har också besökt ett museum och ska närvara vid några kulturevenemang.

Behöver cash

Normalt brukar turen gå till Peking, numera Nordkoreas enda trogna vän i världen. Att Kim Jong-il träffar Rysslands president Dmitri Medvedev är en indikation på två saker.

Nordkorea skakas åter av svår svält och är i stort behov av kontanter och matbistånd.

Kina har så smått börjat tröttna på den irrationelle Kim Jong-il. Nordkorea behöver fler mäktiga allierade.

Vitsen med Rysslandsbesöket är att försöka klämma ur världen lite mer bistånd. Genom att låta Ryssland bygga en gasledning genom Nordkorea för leveranser till Sydkorea får Kim Jong-il 700 miljoner kronor om året. Ryssarna har försökt övertala Nordkorea i många år men det är först nu Kim sagt ja.

Kärnvapen

Förutom att vara i extremt stort behov av pengar kanske diktatorn insett att det ger honom en maktstrategisk fördel. Han kan stänga av gasflödet till fienden i syd när han vill.

Kim Jong-Il behöver också pengar till nästa års firande av landsfadern Kim Il-Sungs födelsedag. Sonen har lovat att han lagom tills dess ska bygga ”en mäktig och välmående” stat. Något de luttrade nordkoreanerna hört många gånger förr.

Förmodligen är det av samma skäl som Kin Jong-Il vill ha igång sexpartsförhandlingarna om avvecklingen av Nordkoreas möjligheter att tillverka kärnvapen. Pyongyang brukar använda dessa samtal för att försöka pressa omvärlden på ekonomiskt bistånd. Kim Jong-Ils problem är att han så många gånger brutit mot ingångna överenskommelser att få längre tror på att Nordkorea menar allvar med förhandlingarna.

Rykten

Att Rysslands president gör sig besväret att flyga tvärs över hela Ryssland för att möta Kim visar att Ryssland också gärna vill få tillbaka lite av sitt forna inflytande i Nordkorea.

Resan till Ryssland och hans relativt digra program visar att Kim Jong-Il inte är fullt så sjuk som en del rykten gjort gällande. Hans efterträdare verkar i praktiken vara utsedd, sonen Kim Jong-Un, 27. Men det verkar inte som pappa är beredd att lämna över makten riktigt än.