”Klart man känner oro”

Publicerad 2011-07-07

Familjerna oroliga för gripna svenskarna

Johan Perssons och Martin Schibbyes familjer och vänner väntar oroligt på uppgifter om hur de mår.

Uppgifterna är få och frågetecknen om vad som kommer att hända många.

Samtidigt försöker de på alla sätt de kan hjälpa dem från Sverige.

Johans pappa, Kjell Persson.

Johan Perssons och Martin Schibbyes anhöriga lever i ovisshet.

Martin Schibbye har lyckats ringa sin fru en gång sedan de båda svenskarna greps i förra veckan. I måndags fick Sveriges ambassadör i Etiopien träffa männen i en häktningslokal i provinshuvudstaden Jijinga i norra Ogaden. Enligt UD mådde de då under omständigheterna bra.

Sedan dess har det varit tyst.

"Känner oro"

Svenskarnas anhöriga har bara den information UD kan ge dem. 

– Det är klart att man känner oro, men samtidigt känner jag mer för dem. Hur har de det, får de något att äta, vad vet de om situationen? säger Johans pappa Kjell Persson.

Martin Schibbyes mamma Karin säger att varken Martin eller Johan Persson hade genomfört uppdraget om de ansåg att riskerna var för stora.

– Vi visste att det var ett knepigt uppdrag men varken Martin eller Johan är några äventyrare. De hade kollat och planerat allt väldigt noga, säger hon.

Politiskt spel

Föräldrarna visste innan svenskarna gav sig av att de skulle följa gerillagruppen ONFL in i landet.

– Journalister måste ibland jobba med okonventionella metoder, det betyder inte att de sympatiserar med dem, säger Karin Schibbye.

– De använde gruppen som guider för att kunna beskriva situationen för människorna på plats, säger Kjell Persson.

Han är orolig att hans son och Martin Schibbye ska komma att användas som en bricka i ett inhemskt politiskt spel.

– Det finns indikationer på att det kan bli så. Anti-terroristlagen i Etiopien är ganska ny och har kritiserats i landet. 

Gör allt för att hjälpa

Från Sverige gör anhöriga allt de kan för att hjälpa männen.

– Vi jobbar kontinuerligt hela tiden med att ligga ett steg före. Om det blir en rättslig process vad kan vi då göra? Vi vill se till att de får en bra advokat, säger Karin Schibbye.

Kjell Persson berättar att man också skickat ner intyg från bland annat fackförbund och tidigare uppdragsgivare till svenska ambassaden för att det ska kunna bevisas att svenskarna är journalister.

– Jag uppfattar att Sveriges regering och UD gör vad de kan. Jag önskar förstås att ambassaden har framgång i sitt diplomatiska arbete och att Martin och Johan friges snart, säger Karin Schibbye.