Kupolen misslyckades - flyttas från läckan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-08

Här sänks kupolen som ska täta oljeläckan ner.

Oljebolaget BP har tvingats flytta den jättekupol som skulle placeras över en av oljeläckorna på botten av Mexikanska golfen.

Efter att kupolen i stort sett ställts på plats bildades en form av iskristaller på insidan. Därför har personalen valt att flytta bort den från läckan tills vidare, skriver nyhetsbyrån AP. Enligt nyhetsbyrån täpptes konstruktionen igen och gjorde den för lätt.

Den är nu ställd på havbotten bredvid läckan i väntan på att saken undersöks närmare.

Ska stoppa läcka

Bolaget har haft höga förväntningar på att den 100 ton tunga kupolen ska kunna stoppa stora delar av oljeflödet tills ett fartyg kan komma och börja pumpa upp olja från "tratten", som den också kallas. Tekniken har prövats och fungerat tidigare, men aldrig på så stora djup som 1500 meter, utan bara ett par hundra meter.

På stora djup är trycket betydligt större och temperaturen kan också skilja.

BP har dock inte gett upp försöket med kupolen utan ska analysera bakslaget.

– Jag vill inte säga att det har misslyckats ännu. Jag skulle vilja säga att det som vi försökte i går kväll inte fungerade, säger Doug Suttles, utvecklingschef på BP till AP.

Olycka i april

Läckan revs upp när oljeplattformen Deepwater Horizon sjönk efter en explosion i slutet av april. Sedan dess har tusentals ton råolja pumpats ut i vattnet från de trasiga borrhålen på havsbotten.

Förhoppningen var att kupolen skulle stoppa större delen av flödet, som hotar att bli en enorm naturkatastrof om oljan når den nordamerikanska kusten på allvar. Mindre mängder har redan nått delstaten Louisiana, samtidigt som försök har gjorts att bland annat bränna upp en del av oljan som ligger på havsytan.

Grym ironi

Nyhetsbyrån TT rapporterar om en grym ironi i samband med olyckan: när explosionen inträffade på oljeplattformen – och elva arbetare dog – befann sig flera höga representanter för BP ombord. De firade sju olycksfria år på Deepwater Horizon.