Ämne i öl kan vara bra för hälsan

Publicerad 2016-04-29

I en ny studie på möss har forskare kommit fram till att det finns ett ämne i öl som har positiva hälsoeffeketer.

– Detta är första gången vi har sett en förening som har potential att kunna ta itu med många hälsoproblem, säger en av forskarna Cristobal Miranda, skriver The Telegraph.

Öl är inte känd för att vara den mest hälsosamma drycken precis, liksom andra alkoholdrycker kan öl orsaka både leverskador och högt blodtryck. Men nu har det kommit en studie som visar att öl inte bara är dåligt, om man ska tro forskarna vid Oregon State University. De har kommit fram till att det ska finnas ett ämne i öl som faktiskt kan hjälpa en att gå ned i vikt.

"Sänkta kolesterolnivåer och mindre vikt"

I studien, som publicerades i tidskriften Archives of Biochemistry and Biophysics, har forskarna studerat effekterna av xanthohumol som är en naturlig kemisk förening som finns i humle.

De använde sig av möss för att se vilken påverkan mängden xanthohumol  har på kroppen. Och forskarna kunde konstatera att föreningen gjorde så att kolesterolnivåerna minskade hos mössen, dessutom gick de ned i vikt.

Ämnet har potential

För att komma fram till detta matade forskarna mössen med fetrik kost tillsammans med olika mängder av xanthohumol. Alla möss gick upp i vikt av maten men de möss som fick en större mängd xanthohumol vägde 22 procent mindre än de andra mössen. Och de möss som fick mer av föreningen fick bland annat lägre kolesterolnivåer och lägre insulinnivå.

– Detta är första gången vi har sett en förening som har potential att kunna ta itu med många hälsoproblem, säger en av forskarna Cristobal Miranda.

Det finns en hake

Enligt honom var det dramatiska förbättringar. Men innan du pustar ut och öppnar dig en öl så vill Cristobal Miranda betona att det behövs mer forskning för att se om ämnet ger människor samma hälsofördelar, skriver The Telegraph. Dessutom skulle det krävas en hel del öl per dag för att få i sig rätt mängd för sin kroppsvikt menar han – närmare bestämt cirka 1 656 liter öl om du är normalviktig vuxen.

Följ ämnen i artikeln