Micke, 33: I hennes ögon kunde jag vara en våldtäktsman

Publicerad 2016-04-01

I ett inlägg på Facebook skriver Micke om när han hamnade bakom en tjej på vägen hem från tunnelbanan och blev sedd som en potentiell våldtäktsman.

I onsdags kväll hamnade Micke Mårtensson bakom en tjej när han klev ur tunnelbanan. Han märkte att hon blev rädd för honom då hon snabbade på sina steg. Micke valde därför att sakta ner sin egen fart för att visa att han är inte är farlig.

– Jag blev så frustrerad. Det är fruktansvärt att det här är ett problem, att när en tjej ser en kille så känner hon sig rädd, säger han till Aftonbladet.

”Alla män är potentiella våldtäktsmän”

Micke skrev om händelsen på Facebook för att berätta för sina vänner om sin frustation. I inlägget skriver han även att alla män faktiskt är potentiella våldtäktsmän: "Jag var det till exempel precis, i hennes ögon. Fast jag av många anledningar aldrig skulle få för mig att våldta henne. Precis som majoriteten av alla män. Men hur ska hon kunna veta det, att jag inte är farlig, där hon går ensam i tunneln i Högdalen? Allt hon ser är en man. En potentiell våldtäktsman. Tyvärr."

Hans inlägg har engagerat tusentals.

– Det är ett bevis på att det är ett samhällsproblem som människor vill prata om och som måste föras, människor känner ett behov att prata om det här.

”Drar skam över manliga släktet”

Micke berättar att han har en massa tjejkompisar som till exempel är rädda för att åka tunnelbana och istället väljer taxi på väg hem från krogen.

– Det är skrämmande att man inte kan känna sig trygg.

Samtidigt vill han poängtera att det är en liten skara män som är onda, de flesta är vanliga snälla män.

– Det är synd att det är en sådan liten del av svin drar skammen över hela manliga släktet.

Hoppas flera börjar tänka ett steg längre

Flera kvinnor har tagit den här debatten förr men till skillnad från dem har Micke inte fått elaka kommentarer. Vilket är sorgligt menar han.

– När jag som man skriver om exakt samma sak så delas det tusentals gånger. Det är också ett tecken på att vi lever i en patriarkal värld.

"Det här är ett samhällsproblem. Och män måste sluta att kränkas över debatten som de "radikala feministerna" för, och istället börja delta i den. Vi måste börja ta detta vidriga samhällsproblem på allvar. Vi måste bland annat kräva skärpt våldtäktslagstiftning nu. Tillsammans." skriver han i sitt inlägg.

Nu hoppas Micke att han lyckats ändra någon och fått flera män att förstå och tänka lite längre.

– Försök förstå vad som egentligen menas när man säger att ”alla män är potentiella våldtäktsmän” för så klart våldtar inte alla män, säger han och fortsätter:

– Man kan välja att förstå istället för att bli kränkt och känna sig utpekad.

Läs hela hans inlägg nedan.

Log In or Sign Up to View

Följ ämnen i artikeln