Fred i Syrien inte möjlig utan Putin

Obama har ett år på sig att stoppa kriget – och flyktingvågen

När omvärlden försöker stoppa flyktingströmmen till Europa angriper man symptomen istället för orsaken.

Lösningen är inte läger i Turkiet utan att få stopp på kriget i Syrien.

Obama har ett år på sig att åstadkomma fred men han kan inte göra det utan Putin.

Oavsett vad man tycker om Rysslands militära operationer i Syrien så är det uppenbart att det är president Putin som är den som har initiativet i Syrien. Obama har framstått som famlande. Ska man få till någon form av fredssamtal är det omöjligt att runda Putin.

Hittills har Rysslands offensiv bara marginellt ändrat läget på marken i Syrien. Men med sitt ingripande har Putin visat att han är beredda att göra vad som krävs för att se till att Assad-regimen inte förlorar makten och därmed ändrat spelplanen.

Förhandling enda vägen

Risken har ökat att kriget drar ut ännu länge på tiden. Det enda som kan få stopp på det är en förhandlingslösning.

Det går inte längre att kräva att grunden för varje fredsuppgörelse måste vara att Assad ska bort, vilket både USA och den syriska oppositionen gör. I så fall blir det inga samtal.

Putin har låtit förstå att han är beredd att medverka till en politisk uppgörelse som kan få slut på den väpnade konflikten. Eftersom han tidigare visat att han har ett stort inflytande hos Assad blir det svårt för världen att ignorera det.

Minns när Assad-regimen genomförde en attack med kemiska vapen i en förort till Damaskus i augusti 2013. Obama som hela tiden vägrat engagera USA militärt i Syrien, förberedde en omfattande bombräd mot regimen. Då klev Putin in på arenan och utlovade att Assad skulle lämna ifrån sig alla sina kemvapen om USA avstod från sin straffexpedition.

Lyssnar på Moskva

Få trodde på Putins inblandning men han lyckades övertyga Syriens diktator.

Assad lyssnar med andra ord på Moskva. Inte för att han nödvändigtvis är så bra kompis med Putin utan därför att Ryssland nu är den part som kan garantera Assad-regimens överlevnad.

När USA:s utrikesminister John Kerry i dag träffade sin ryska kollega Sergei Lavrov i Wien är det första gången USA och Ryssland sätter sig ner och samtalar på högsta nivå sedan Ryssland inledde sitt bombkrig. Ett första försök att bryta isen om Syrien.

För president Obama är det bråttom även om det bär honom emot att ge Putin en större roll på världsarenan. Han sitter bara kvar i Vita huset ett drygt år till. USA:s president har redan misslyckats med det som han sett som sin viktigaste gärning. Att avsluta USA:s krig i Irak och Afghanistan. Istället för att dra tillbaka alla trupper har han tvingats skicka nya till Irak och behålla delar av de gamla i Afghanistan.

Att skapa fred i Syrien skulle mer än väl kompensera för dessa misslyckanden.

Långt till militär seger

Tidigare har alla parter varit ovilliga till samtal eftersom de trott på en militär seger. I nuläget ser ingen ut att vara i närheten av en sådan. Efter snart fem år av inbördeskrig borde även pressen inifrån Syrien öka för fredssamtal.

Priset för kriget har varit oerhört högt. Hälften av landets befolkning befinner sig på flykt inom Syrien eller utomlands. Runt 250 000 människor har dödats.

Flyktingströmmarna har redan destabiliserat grannländerna och är nu på väg att knäcka även EU.

Europas svar har hittills varit en kombination av att ta emot så många det går men samtidigt försöka stoppa flyktingströmmen. Senast genom att försöka få till ett avtal med Turkiet som gör att flyktingarna ska stanna där. Blir ett sådant avtal verklighet kan det tillfälligt dämpa flykten till Europa.

Men det är fortfarande bara symtomen som angrips. Bara genom att få slut på kriget kan flyktingströmmen stoppas för gott.