Dorin, 42: Vi blev lurade av hundsmugglare

Publicerad 2015-05-30

Norska Dorin och Lorena hittade drömvalpen på norska köp- och säljsajten Finn.no.

Men intygen var falska – de hade blivit blåsta av hundsmugglare.

– Mardrömmen började när djurskyddsmyndigheten körde in på uppfarten, säger Dorin Nicodemus, 42.

Smugglingen med hundvalpar till Sverige växer. På bara några år har antalet djur som avlivats efter att det avslöjats att de inte haft giltig rabiesvaccination. 2011 avlivades till exempel 31 hundar och två år senare hade siffran stigit till 66.

Problemet med hundsmuggling handlar främst om spridningen av olika smittor, som rabies eller bandmask. Sjukdomarna som kan smitta vidare till människor och orsaka svåra besvär och lidande, enligt Jordbruksverket. Båda sjukdomarna är dödliga för människan om de inte upptäcks i tid.

Men det är lätt att bli lurad.

Hittade drömvalp

Det fick det norska paret Dorin och Lorena Nicodemus erfara när de blev husse och matte till Kama, 1, en yorkshire terrier biewer.

Förra sommaren hittade de två valpar som fanns till salu på den norska köp- och säljsajten Finn.no. De avtalade tid med säljaren om att komma och hälsa på hundarna.

När de kom dit fanns bara en valp kvar och den föll paret pladask för.

Men varningsklockorna ringde när hunden hade polskt pass. Men säljaren framstod som professionell och hävdade att alla intyg och papper var korrekta.

Dessutom hade de ju fattat tycke för hunden.

Men för att vara på den säkra sidan gjorde de en deal med säljaren.

– Vi kom överens om att en veterinär skulle få titta så att allt stod rätt till. Annars skulle vi komma tillbaka med hunden och få pengarna tillbaka, säger Dorin till norska VG.

Inte vaccinerad

Veterinären sa att allt stod rätt till och paret kände sig nöjda med köpet av vovven för cirka 7 700 kronor.

– Mardrömmen började när djurskyddsmyndigheten körde in på uppfarten tre veckor senare, säger Dorin.

Myndigheten hade då redan beslagtagit fyra valpar från säljaren som Dorin och Lorena hade köpt sin Kama av. De var inte vaccinerade mot rabies. Och det visade sig att trots intygen så var inte heller deras hund vaccinerad.

De ställdes då inför valet att avliva Kama – eller vaccinera hunden och bekosta den dyra karantänen.

– Vi hade inte hjärta att låta hunden dö, säger Dorin.

”Grundlurade”

De försökte få säljaren att betala men fick veta ”att det inte var aktuellt”·

– Då kände vi oss grundlurade, säger Dorin.

Till slut löste det sig ändå för paret som fick rätt vid en rättegång. Säljaren fick betala nästan allt paret tvingats lägga ut – närmare 32 000 kronor.

Säljaren säger till VG att de fortfarande säljer hundar. Men bara djur födda i Norge. De förnekar också kännedom om förfalskade intyg.