Flyktingar får hem i platta paket

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-07-02

Ikea står bakom satsning på nya nödbostäder

VISBY. Ett hem för fem personer – i två platta paket.

Möbeljätten Ikea satsar nu på att leverera 30 000 flyktingbostäder till kris- och katastrofområden i världen.

– Våra hus har betydligt längre livslängd än ett tält, säger Johan Karlsson, initiativtagare till Better Shelter.

I dag är fler människor än någonsin tidigare, 60 miljoner, på flykt undan krig, katastrofer och förföljelse. Största anledningen är kriget i Syrien.

Därför ökar också trycket på att snabbt få fram nödbostäder till flyktingläger runt om i världen. I dag bor de flesta flyktingar i tält som är känsliga för sol, vind och andra väderpåfrestningar och därför måste bytas ut ett par gånger om året.

Hopfällbart hus

Men nu har ett svenskt företag, Better Shelter, tagit fram en helt ny typ av bostad, som visas i Almedalen.

Det är ett litet hopfällbart hus på 17,5 kvadratmeter, med stålram samt tak och väggar av ett material som påminner om ett liggunderlag. På huset sitter också en liten solpanel som driver belysningen inomhus.

Bostäderna har utvecklats med stöd av Ikea Foundation, möbeljättens välgörenhetsstiftelse, och varje hus levereras därför följaktligen i två platta paket.

Under onsdagen var Kenneth G Forslund (S), ordförande i riksdagens utrikesutskott, och tittade på de nya husen. 30 000 exemplar ska inom kort levereras till FN:s flyktingorgan Unhcr och användas till bostäder i krisområden.

– Vi i Sverige har länge varit en positiv kritiker av FN. Vi har varit kritiska till hur en del av verksamheterna sköts men vill dem väl. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad om vad FN kan få för sina pengar, säger Forslund.

Håller längre än tält

Grundaren av Better Shelter, Johan Karlsson, menar att deras hus är dyrare än ett tält vid inköp. Men hållbarheten är betydligt längre.

I områden där solen är mycket stark beräknas de hålla i minst tre år.

– Den akuta fasen brukar beräknas till ungefär tre år, säger Karlsson.

Att sätta upp ett hus tar mellan fyra timmar och en dag. Med följer en manual i bilder, liknande den som finns med i Ikeas möbelförpackningar.

I dag finns nödbostäderna bland annat i Nepal, där de används som fältsjukhus, och i Etiopien där de bildar bostad för såväl familjer som boskap.

Flyktinghemmen levereras i containrar som rymmer 48 hus.

– Det här är ett fantastiskt exempel på en kombination av svensk ingenjörskonst, Ikeas logistik och Unhcrs behov av att snabbt kunna hjälpa många, säger Forslund.