Irakiska styrkor uppges erövrat Tikrit från IS

Uppdaterad 2015-04-01 | Publicerad 2015-03-31

Kampen om irakiska staden Tikrit har varit hård och långvarig.

Nu uppger premiärministern Haider al-Abadi att landets styrkor övertagit kontrollen från terrorgruppen Islamiska staten.

– Succén kommer att återupprepas, säger premiärministern.

Framgången i Tikrit för de irakiska styrkorna med understöd av amerikanska bombflyg går inte att underskatta.

Viktig stad

Staden har varit i Islamiska statens händer sedan i juni förra året, och som provinshuvudstad i Saladin har den varit både prestigemässigt och strategiskt viktig.

Sedan de amerikanska bombningarna inleddes förra veckan uppges irakiska styrkor ha återtagit allt större delar och uppges nu vara i kontroll, enligt nyhetsbyrån AP.

På ett officiellt Twitterkonto går Iraks premiärminister Haider al-Abadi själv ut med beskedet:

”al-Abadi tillkännager frigörelsen av Tikrit och gratulerar irakiska säkerhetsstyrkor och folkliga frivilliga till den historiska milstolpen”, skriver man.

Redan innan man officiellt proklamerade seger hade al-Abadi under ett ministersammanträde varit positiv:

Nästa steg Mosul

– Succén efter experimentet vid Tikrit kommer att återupprepas i andra områden med tanke på resultaten vi har åstadkommit på slagfältet, även på en humanitär nivå då vi skyddat civila i så stor utsträckning som möjligt, samtidigt som vi har låga dödstal bland våra säkerhetsstyrkor, sa premiärministern Haider al-Abadi tidigare, enligt CNN.

Återtagandet uppges vara en viktig steg mot att även kunna återta Mosul, Iraks näst största stad, från IS. Även den staden har IS kontrollerat sedan i juni, enligt TT.

Följ ämnen i artikeln