Lyckans ostar grillade macka som alla gillade

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-13

La Olita sopade hem folkets pris

Säg cheese! Laura, Grako, Kareem och Bruno heter kvartetten som såg till att La Olita ­kammade hem ­publikens pris som Sveriges bästa ostmacka.

Sveriges bästa varma ostmacka är ­korad.

La Olita blev tungan på vågen.

– Det betyder den lilla vågen och är en surfarterm, säger ­Kareem El Rafie som jobbar i en food truck med samma namn.

Tio rullande krogar gjorde i går upp i ”SM i ostmacka” utanför Sprit­museum i Stockholm.

Grilled cheese STHLM hette eventet som har en amerikansk ­förebild.

Juryns pris gick till trucken ­Soulistic. Men majoriteten av ­besökarna, ett tusental, röstade fram La Olita som vinnare via ­sociala medier.

”Kvalitet får ta tid”

– Vi gjorde vår mat lite långsammare än de ­andra. Vi är ute efter ­kvalitet och då får det ta tid. ­Kanske fällde det avgör­andet? Folk gillade verkligen vår mat, säger Kareem.

– Och det var det priset vi ville vinna, folkets pris.

Vem ligger bakom det vinnande receptet?

– Grako, min kompis från Mexiko. Han har en restaurang hemma i Puerto Escondido som också ­heter La Olita.

Nytt koncept

Det vinnande gänget har bara haft sin matvagn i två månader. ­Redan i morse var de igång igen på marknaden vid Hornstulls strand i Stockholm.

La Olita-mackan var en chansning som gick hem för nybörjargänget.

Annars gäller det mexi­kanska köket för Kareem och hans ­kollegor.

”Äran räcker”

Hur ska ni fira?

– Haha, vi får se. Vi kanske inte hinner. Men i så fall med en ­marguerita? Det är så mycket vi vill ­göra. Vi vill laga autentisk mexikansk mat och revolutionera ­synen på mexikansk mat här i Sverige.

Varför ska vi äta grillad ost?

– För att det är så himla gott.

Och vad fick ni pris?

– En fin vimpel. Fast äran räcker mer än väl.

Följ ämnen i artikeln