Miljoner till ungas hälsa i budgeten

Publicerad 2015-09-12

”Det är den budgetnyhet som värmer mitt hjärta mest”, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet har fått igenom ett satsning på ungas hälsa i budgetförhandlingarna med regeringen. 280 miljoner om året kommer att satsas under tre år.

– Det var ett av våra viktigaste krav. Det är en så utsatt grupp och det handlar om hur deras liv ska bli, säger Jonas Sjöstedt (V).

Under Vänsterdagarna i Malmö presenterade Jonas Sjöstedt (V) en satsning på ungas hälsa, som vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingen med regeringen.

– Vi har stora problem med psykisk ohälsa bland unga och det är många som upplever att det är svårt att få hjälp, säger Jonas Sjöstedt.

Satsningen, som ska gå till unga upp till 30 år, består av två delar. 130 miljoner kronor om året går till ungdomsmottagningar, för att bland annat öka öppettiderna på bland annat helger. 150 miljoner kronor per år går till att stimulera nya initiativ inom psykiatrin.

– Det kan till exempel handla om särskilda mottagningar och möjligheter att lägga in sig själv, säger Jonas Sjöstedt.

Andelen unga med oro, sömnproblem och ångest har sedan 1980-talet ökat från 7-8 procent till över 20 procent.

Varför mår så många dåligt?

– Jag tror att det handlar om en kombination. Det finns många krav på unga: utseendekrav och krav från skolan. Dessutom känner många otrygghet, eftersom det är svårt att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Jonas Sjöstedt.

Följ ämnen i artikeln