Därför blir du sjuk när du är ledig

Uppdaterad 2017-08-04 | Publicerad 2015-12-30

Professor: ”Går inte att tidsinställa sjukdomar”

Julledighet brukar, utöver god mat och gott sällskap, även innebära en del sjukdomar. Men hur kommer det sig att vi ofta blir sjuka så snart vi fått ledigt?

– Det går inte att ställa in kroppen på att vänta tills vi blir lediga, säger professor Jan Pravsgaard Christensen till Aftenposten.

Att bli sjuk när man är ledig har de flesta råkat ut för någon gång. Anledningen till det är att immunförsvaret stärks vid stress.

Har två immunförsvar

Jan Pravsgaard Christensen är professor vid Institutet för internationell hälsa, immunologi och mikrobiologi vid Köpenhams universitet. Enligt honom så har vi ett medfött immunförsvar och ett immunförsvar vi jobbat upp under vår livstid. Det medfödda immunförsvaret sätter stopp för 99 procent av alla infektioner som angriper kroppen.

– Men när det systemet blir överbelastat slår det uppbyggda immunförsvaret till. Det systemet brukar ta lite längre tid på sig att komma igång, och det är då vi känner oss sjuka, säger han.

Stress gör immunförsvaret tillfälligt starkare

Att sjukdomen väntar med att bryta ut tills vi får ledigt från jobb eller skola har att göra med stresshormoner, exempelvis adrenalin, som kroppen producerar när vi har mycket att göra, oftast innan ledighet.

– Stresshormoner kan mobilisera massvis av celler i vårt immunförsvar, till exempel sådana som äter upp bakterier innan de blir till infektioner. Så om du är stressad kan du hålla dig frisk, men i samma ögonblick som du och ditt immunförsvar slappnar av lite, blir vi sjuka.

Kortvarig lösning

Christensen påpekar dock att det inte rekommenderas att stressa för att hålla bakterierna på avstånd.

– Långvarig stress ger högt blodtryck och ökar risken för åderförkalkning andra sjukdomar till följd av det.

Följ ämnen i artikeln