Påver påve på presidentvisit praktprisades

Uppdaterad 2015-09-24 | Publicerad 2015-09-23

Påven prisades praktfullt på presidentbesökets presskonferens.

Fast fokus fick faderns folkliga fordon – fattigmansbilen Fiat 500L.

Vi är vana att se påven under utländska besök köras runt i en påvemobil, specialbyggd med ”ostkupa” så att den katolska kyrkans fader kan vinka mot undersåtarna.

Har åkt Fiat

Men när påve Franciskus körts runt under sitt bejublade besök i USA har fordonet varit av det mer påvra slaget. En svart Fiat 500L har använts som påvligt fordon, vilket fått många att höja på ögonbrynen. Men kanske går det hand i hand med Franciskus framtoning som en påve av folket, som upprepade gånger visat en mer liberal syn på frågor som homoäktenskap och klimatförändringar.

Klimatförändringar var något som nämndes även under onsdagens presskonferens med president Obama som ett problem ”vi inte längre kan skjuta till framtida generationer”.

Besöket i USA har fått högsta prioritet i landet, och hela presidentfamiljen mötte påven på flygplatsen under tisdagen.

President Obama hade också skickat en välkomnande tweet till den gästande påvligheten.

”Välkommen till Vita huset! Ditt budskap om kärlek, hopp och fred har inspirerat oss alla”, skrev Obama på Twitter.

Talar i kongressen

Under presskonferensen på Vita husets gräsmatta fortsatte presidentens hyllningar av påven. Obama menade att uppståndelsen kring besöket reflekterade påvens unika kvalitéer.

Presidenten nämnde påvens uppmaningar att hjälpa svaga och utsatta i samhället. Han passade också på att tacka för påvens stöd i Obamas försök att mjuka upp relationerna med Kuba.

Under torsdagen ska påven, som förste påve någonsin, hålla tal inför USA:s kongress.

Följ ämnen i artikeln