Utredare: 90 procent säkert att det var en bomb

Publicerad 2015-11-08

Misstankarna om att det var en bomb ombord på det störtade ryska planet växer sig starkare.

Nu säger egyptiska flygutredare att de är till 90 procent säkra att så är fallet.

En anonym person i haverikommissionen säger till nyhetsbyrån Reuters att man är 90 procent säker att explosionen som hörs under svarta lådans inspelning, härrör från en bomb. Angående att man inte är 100 procent säker, säger personen:

– Jag kan inte diskutera det ännu men analysen så här långt är att det är en bomb.

Sedan tidigare har anhängare till extremistiska Islamiska staten (IS) tagit på sig dådet där 224 personer miste livet. De amerikanska och brittiska underrättelsetjänsterna ska också ha snappat upp meddelanden mellan ledare i IS i Raqqa i Syrien och personer på Sinaihalvön som varnade för att "något stort" skulle hända i området.

"Har kapaciteten"

Enligt Hans Brun, terrorforskare vid Kings College, har de jihadistiska grupperingarna i Sinai, som är lojala med IS, också band till extremistgrupper i Jemen där det har funnits erkänt skickliga bombtillverkare.

– Det är fullt möjligt att jihadisterna i Sinai kan ha haft tillgång till fungerande sprängladdningar som har kapacitet att göra det här, säger han.

Han vill inte spekulera i om händelsen kan tyda på en ny inriktning på attackerna med kopplingar till IS, innan det står klart om och vad det rör sig om för bomb.

– Men det är klart att IS vill skada Egyptens ekonomi, de vill skapa social oro och de vill också tvinga Ryssland till att överreagera. Att slå till hårt och onyanserat mot muslimer, vilket kommer radikalisera människor och ge ökat stöd till jihadisterna, säger Hans Brun.

Ny sorts aktion

Thomas Hegghammer, forskare och terrorexpert vid Försvarets forskningsinstitut i Norge, vill inte spekulera i sanningshalten i uppgifterna om att det var en bomb eller IS som ligger bakom det inträffade. Han påpekar att det skulle betyda ett nytt steg i hur den Islamiska staten verkar.

– Det skedde dock från Sinai där man har ett nätverk. IS har också större militär kapacitet än vad al-Qaida haft, men om det nu är IS så är det en ny typ av aktion från deras sida även om de haft möjligheten en tid, säger han till TT.

Om de haft möjligheten tidigare, varför sker det inte förrän nu?

– Det har inte passat deras målsättning. De önskar att vidga sitt territorium men vet också att om de genomför stora angrepp så skulle det öka den militära aktionen i regionen.

Stärkt säkerhet

Om det visar sig att det var en bomb ombord på det ryska flygplanet kan säkerheten kring flygtrafiken komma att stärkas ytterligare.

Flygplatsoperatören Swedavia diskuterar frågor kring säkerhet med den internationella organisationen ACI och följer internationella regelverk.

– Alla frågor som berör flygplatser, händelser och incidenter kommer upp till diskussion och man utvärderar om detta ska föranleda nya procedurer eller rutiner, säger Henrik Kelfve vid Swedavias pressjour.

TT