Så tar du bästa ögonblicksbilden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

Proffsfotografens fem bästa råd

Så förbättrar du dina ögonblicksbilder med några enkla grepp: här delar professionella frilandssfotografen Madeleine Atterhem med sig av sina bästa knep.

1. Förbered

För mig är det viktigt att en bild skapas i just den ögonblick du tar bilden. Din största ansträngning bör därför vara förberedelserna innan du trycker av bilden. Förberedelser som är fysiska såväl som mentala. Det vill säga ha med dig lämplig utrustning, som tjänar situationen, och var beredd på att hugga när det glimmar till.

2. Lägg energin på förberedelserna

Du vill inte förlora trovärdigheten i bilden, alltså den direkta magkänslan, en till synes orörd bild kan ha. Arbeta därför så lite med den i efterhand som möjligt. Då blir det dessutom roligare för dig och du hinner se och uppleva istället för att sitta och självdö framför en dataskärm. Vidare riskerar du inte att hamna på framsidan av någon digital fototidning.

3. Testa att fota med film

Testa att fotografera analogt med en manuell kamera för att öka förståelsen för ljus, men också för spänningens skull. Insatsen med att använda sig av film är av en annan dimension, men många gånger blir resultatet likaså.

4. Glöm inte kameran!

Ha med dig kameran så ofta du kan, många gånger är det de små nyanserna i vardagslivet som blir hisnande på papper om man lyckas fånga dem. De blir ju även tidsdokument för framtiden.

5. Visa respekt

Om du fotograferar människor som du inte känner, respektera då vissa personers ovilja att bli fotograferade.

Hitta din fotobutik på
nätet

Följ ämnen i artikeln