Trump spelar invandrarkortet för att vinna valet

Mellanårsval i USA 2018: Ska behålla makten med skrämseltaktik

ROMA, TEXAS. Jag står vid Rio Grande och blickar ut över Mexiko varifrån den karavan av tusentals flyktingar som Donald Trump ondgjort sig över är på väg.

Han har kallat den ett anfall mot USA.

En skrämseltaktik för att republikanerna ska kunna behålla makten i kongressen. Precis som i presidentvalet kan det fungera.

Medier över hela världen har publicerat bilder på den tillsynes oändliga strömmen av människor på väg mot USA. Det påminner inte så lite om bilderna på flyktingvandringen upp genom Europa hösten 2015.

Donald Trump verkar använda skrämseltaktik om invandringen för att behålla makten i kongressen.

Det är lätt att förstå om många amerikaner tycker dessa bilder är skrämmande. De som inte redan är rädda blir hjälpta på traven av president Trump som framställer migranterna som ett existentiellt hot mot USA.

Han hävdar att det bland alla centralamerikaner finns folk från Mellanöstern och andra ställen som försöker ta sig in i USA i avseende att begå terrorbrott eller ägna sig åt annan kriminell verksamhet.

Presidenten har på allvar anklagat demokraterna för att på något sätt ha organiserat karavanen i syfte att få in fler människor i landet som i framtiden kommer att rösta på demokraterna eller rösta illegalt.

Främlingsfientlighet gynnar republikanerna

I båda fallen utan att presentera tillstymmelse till bevis.

Betydligt närmare sanningen ligger att Trump använder den hotande ”invasionen” av migranter för att skrämma upp de amerikanska väljarna. Främlingsfientlighet gynnar republikanerna som vill stoppa eller kraftigt minska invandringen.

Under presidentvalet 2016 använde Trump främlingsfientlighet för att få opinionen på sin sida. Han pekade ut mexikaner för att vara brottslingar och våldtäktsmän. Han lovade ett förbud mot muslimer att resa in i USA. Ett löfte som hans delvis hållit.

Att hetsa mot invandrare var tveklöst en viktig del av Trumps segerrecept som han nu försöker återanvända inför de stundande mellanårsvalen till senaten och representanthuset den 6 november.

I opinionsmätningar har det länge sett ut som att demokraterna skulle kunna återta makten i representanthuset och kanske även i senaten. Men de senaste veckorna har pendeln svängt tillbaka något och ställningen blivit mycket mer jämn.

Trumps återgång till invandrarhatisk retorik

Sannolikt är det två faktorer som driver detta. Den boost republikanerna fick av att Brett Kavenaugh till slut blev godkänd som domare i Högsta domstolen, trots anklagelser om sexuella trakasserier, och Trumps återgång till en öppet invandrarhatisk retorik.

Det är högt oklart om karavanen Trump konstant twittrat ilsket om den senaste tiden kommer att nå fram. Men oavsett om den gör det så kommer ändå varje dag hundratals flyktingar över den över 300 mil långa gränsen mot Mexiko. Många tar sig över i orten Roma där floden Rio Grande bara är cirka 50 meter bred och vattnet grunt.

Från utsiktsplatsen i det som också är ett känt fågelreservat hör jag på håll hur ett fruktansvärt dån växer i styrka. Strax dyker en bärplansbåt från den amerikanska gränspolisen upp och kör förbi i hög fart. Oväsendet är fruktansvärt. Det är nästan så att man misstänker att man vill att båtarna ska låta för att skrämma bort flyktingarna.

Vakter går med automatvapen vid gränsen

På den mexikanska sidan närmar sig ett gäng unga pojkar stranden samtidigt som ytterligare två amerikanska båtar dundrar förbi. De två gränsvakterna på varje båt vrider sina huvuden mot gruppen med pojkar och gestikulerar att de ska försvinna.

Till slut springer de in på en tomt och uppslukas av grönskan.
Strax därpå dyker flera bilar med tungt beväpnade mexikanska soldater upp. De springer längs stranden med dragna automatvapen i ett försök att hitta de som hade tänkt simma över floden.

Förmodligen har US Border Patrol ringt sin mexikanska motsvarighet i syfte att stoppa flyktförsöket. Under Trump är Mexiko mer benäget att samarbeta för att på så vis undvika att det byggs en mur.

Trump fortsätter att kräva att muren ska byggas och skäller på demokraterna för att de vill anslå pengar. Hans löfte i valrörelsen, att Mexiko skulle betala för muren, visade sig vara precis den pr-bluff som alla misstänkte.

Men trots att han så här långt misslyckats med sin mur så använder Trump än en gång invandringskortet för att vända vallyckan åt sitt håll.