Affärsmannen talar ut om de påstådda ryska kopplingarna till lyxvillan

Publicerad 2024-01-25

Villa Söderås nya ägare inledde 2013 stora ombyggnationer.

Sen hände ingenting.

Nu svarar affärsmannen som äger Lidingöhuset på ryktena som omgärdar 380 miljoners-villan:

– Bara dumheter, säger Johan Lundberg till SvD.

År 2013 köpte en för Lidingöborna okänd affärsman en av öns mest exklusiva villor, Villa Söderås. Ett intensivt arbete tog vid med stora ombyggnationer där alléer mejades ner, skyddsvallar byggdes och övervakningssystem sattes upp bakom de stängda grindarna.

Sedan följde tystnad och frågorna hopade sig bland invånarna på Lidingö: Vad skulle villan användas till?

Rykten började spridas om villans faktiska användning och syfte. Det viskades om kopplingar till Putin och Ryssland eller en möjlig försäljning av villan till ett arabiskt land.

Villaägaren Johan Lundbergs affärsförflutna i det gamla Sovjet – kombinerat med det spända världsläget efter Rysslands annektering av Krimhalvön och därefter fullskaliga krig i Ukraina – spädde på spekulationerna bland Lidingöborna ytterligare.

Villa Söderås.

Föreningen Elfviks vänner tillhör de som yttrat misstankar och kontaktat lokalpress.

Nu uttalar sig affärsmannen Johan Lundberg, som äger Villa Söderås, för första gången i SvD:s podd ”Lyxvillans hemlighet”.

– Det är befängda rykten. Det Elfviks vänner har hållit på med, det är bara dumheter. Sen kan man ju säga att under alla år som affärsman så har jag haft kontakt med svenska myndigheter, däribland Säpo. Och Säpo är en mycket professionell organisation och den kan avgöra vad som är verkligt eller påhittat i historien. Jag välkomnar Säpos jobb för att göra Sverige till ett tryggare land, säger Johan Lundberg till SvD.

Sålde ombyggda kärnvapenraketer

Efter Sovjetunionens fall sökte sig affärsmän från hela världen till Moskva, bland annat Johan Lundberg. Han lämnade livet som återförsäljare av Mercedes-bilar i Sverige och började sälja modifierade kärnvapenraketer från Moskva.

Kärnvapenraketerna byggdes om till rymdraketer för forskningssatelliter.

Runt år 2000 lämnade Lundberg affärerna i Ryssland – men de olika ryktena har han än i dag inte undansluppit.

Johan Lundberg.

I SvD:s podd är Lundberg fåordig kring sin bakgrund i Ryssland.

– Nej, alltså för det första så har jag lämnat Ryssland för längesedan och sen har jag varit i 76 länder och förmånen att både besöka och lära känna olika kulturer... så att Ryssland har inte varit det enda landet jag har jobbat i.

SvD berättar om en stämningsansökan som kommit in mot Johan Lundberg från en tidigare affärskontakt. Där påstås att det fanns något som kallades ”Project Russia” i ett gemensamt fastighetsimperium.

Men Lundberg ser ingen anledning att kommentera det, säger han i SvD:s podd.

Hans Uhrus, talesperson för Johan Lundberg, dementerar uppgifterna om att det skulle ha funnits ett gemensamt fastighetsimperium.

”Det finns inget gemensamt fastighetsimperium och har aldrig funnits. Stämningsansökan är avvisad och ansökan är dessutom inlämnad av en bedragare som har blivit polisanmäld för förtal och urkundsförfalskning”, skriver Hans Uhrus i ett mejl till Aftonbladet.

Villan kan bli ambassad

Vad som händer med Villa Söderås är ännu inte klart. Johan Lundberg menar att han inte kan ge besked om vad exakt som ska hända med villan som legat ute till försäljning sedan 2021.

Men han säger att fastigheten kan komma att bli en ambassad och ett land skulle kunna vara en möjlig köpare. Villan har haft en omskriven och rekordstor prislapp – 380 miljoner kronor.

Enligt Johan Lundberg så pågår förhandlingar med flera olika spekulanter.

– Vi har bra förhandlingar och vi har kommit långt i dem. Men sen har vi som policy att vi aldrig uttalar oss i detalj vad som pågår. Vi vet att vi någon gång kommer att sälja den här fastigheten, säger Johan Lundberg till SvD.

Följ ämnen i artikeln