Nya explosioner i Moskva – skyskrapa träffad

Publicerad 2023-08-01

Nya explosioner hördes i Moskva under natten mot tisdagen.

Enligt borgmästaren träffades en skyskrapa av en drönare.

Samma höghus attackerades för två dagar sedan.

För tredje gången på mindre än en vecka skakades Moskva av explosioner.

Boende i flera områden i staden vittnade i sociala medier om kraftiga smällar vid 03-tiden, svensk tid. Flera vittnesfilmer som publiceras på Telegram visar en drönare som flyger över gryningshimlen.

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin uppger på Telegram att flera drönare sköts ner av luftvärnet, men att en av dem orsakade skador på en 50 våningar hög skyskrapa i Moskvas finansdistrikt.

Enligt Sobjanin attackerades ”samma skyskrapa som senast”. Han skriver att den ”fick skador på fasaden på 21:a våningen” och att glasfönster på en yta av 150 kvadratmeter förstördes.

Det oberoende ryska journalistkollektivet Astra skriver på Telegram att ministeriet för ekonomisk utveckling har kontor på 21:a våningen.

Ryska försvarsdepartementet uppger, enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass, att drönaren kraschade efter att ha störts ut med elektronisk krigsföring. Två andra drönare sköts ner i områdena Odintsovo och Narofominsk, enligt departementet.

Ryssland pekar ut Ukraina

Får två dagar sedan inträffade den senaste attacken i Moskva. Även då träffades samma 50-våningsskrapa som skadades under tisdagsmorgonen. Astra rapporterade då att flera ryska myndigheter finns i huset.

I natt, liksom vid de tidigare explosionerna, har Ryssland pekat ut Ukraina. Regeringen i Kiev har inte tagit på sig ansvaret officiellt, men i sitt kvällstal i söndags sa president Zelenskyj:

– Gradvis återvänder kriget till ryskt territorium, till symboliska platser och militärbaser. Det är en oundviklig, naturlig och rättvis utveckling.

Följ ämnen i artikeln