Rapport: Klimatvinst inte självklar vid återvinning

Publicerad 2023-12-14

Produktionen av textilfibrer kräver mycket vatten, kemikalier, råvaror och landareal, vilket bidrar till omfattande miljöpåverkan.

I snitt slängs elva kilo textil per person och år i Europa. Mycket av det hade kunnat återanvändas eller materialåtervinnas. I en ny studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort inom projektet ”Framtidens hållbara kläder”, har forskare genom en livscykelanalys undersökt klimatkonsekvenserna av att öka textil-till-textil-återvinningen i EU från dagens 1 procent som återvinns av kasserade textilier till 26 procent år 2035.

Men för att säkerställa och maximera klimatvinster med en storskalig textilåtervinning behöver flera faktorer vara på plats visar rapporten.

– En viktig del är att se till att återvinningssystemen är energieffektiva och att det återvunna materialet verkligen ersätter nyproduktion, så inte textilberget växer ytterligare. I dagsläget är det bara omkring en procent av all textil som produceras som är gjord av återvunna textilfibrer, säger Gustav Sandin Albertsson, forskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Rapporten poängterar att en ökad materialåtervinning i sig inte räcker för att lösa textilindustrins klimatutmaning utan det behövs fler åtgärder. Det är främst inom andra miljöfrågor, som är starkare kopplade till produktion av nya textilfibrer, som ökad materialåtervinning kan få stor betydelse. Produktionen av textilfibrer kräver mycket vatten, kemikalier, råvaror och landareal, vilket bidrar till omfattande miljöpåverkan.

– En ökad materialåtervinning skulle uppskattningsvis leda till att klimatutsläppen minskar med cirka 1,2 miljoner ton per år vilket är ganska lite i förhållande till textilkonsumtionens totala klimatavtryck. Så det behövs insatser på andra områden men också att vi minskar vår textilkonsumtion markant, säger Gustav Sandin Albertsson.