Tågstrul och fullproppade vagnar – resenären Amalia: ”Uppgiven stämning”

Publicerad 2023-12-27

Resenärerna var på väg från Malmö upp till Stockholm när SJ-tåget fick problem.

Nu väntar ersättningsbussar och långa förseningar:

– Här har vi fått trycka in alla resenärer från vårt fullsatta tåg till ett annat fullsatt tåg för att ta oss till Nässjö, säger Malmöbon Amalia Nordström.

Amalia Nordström var på väg upp till Stockholm för att hälsa på sin son under julledigheten och bara någon timme efter avfärd från Malmö tvingades tåget stanna.

Tåget började strula i Alvesta och efter att stått stilla en stund lyckades de tuffa in till Lammhult.

– Här har vi fått trycka in alla resenärer från vårt fullsatta tåg till ett annat fullsatt tåg för att ta oss till Nässjö. Det är jättetrångt och vi står och balanserar i gången, säger Amalia Nordström.

Hennes man råkade ut för ett liknande problem för ett par veckor sedan och utöver en rejäl försening tvingades han stå upp större delen av resan.

– Tyvärr känns det som att detta börjar bli till en vana för oss resenärer. Det är jättejobbigt med så mycket strul men jag har tur att jag inte åker med barnvagn, rullstol eller rullator som många andra gör. Det måste vara extra tungt för dem, säger Amalia Nordström.

Malmöbon Amalia Nordström är tvungen att trängas tillsammans med de andra resenärerna när ett av SJ:s tåg tas ur trafik.

SJ: Resenärer ska kompenseras

SJ vet inte i nuläget vad som specifikt orsakat tågstoppet.

– Det är något fel på fordonet. Jag har svårt att tro att det är väderrelaterat med tanke på dagens väder. Det måste besiktas och kontrolleras innan vi kan ge en exakt orsak, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell.

De befarar dock att det kommer leda till kraftiga förseningar för resenärerna.

– Vi beklagar självklart detta. När det blir större förseningar så kompenseras resenärerna genom att få biljettkostnaden tillbaka. Det utgår jag kommer ske i detta fall, men det kan förstås bekräftas först när man väl ser hur stora förseningarna blir, säger Tobbe Lundell.

I och med att det pratas om tågresor som det mest miljövänliga alternativet anser Amalia Nordström att det är tråkigt att det strular för dem som faktiskt försöker anamma det.

– Även fast jag inte förespråkar flygresor så måste jag erkänna att tanken dyker upp när det blir så här mycket problem gång på gång. Vi ska åka ersättningsbuss nu och det beräknas att vi är framme cirka fem timmar efter utsatt tid. Det är jättetrist verkligen. Jag hoppas vi blir kompenserade för detta, säger Amalia Nordström.

Tåget var på väg från Malmö till Stockholm när det plötsligt stannade.

Följ ämnen i artikeln