Brand på sjukhus – risk för spridning

Publicerad 2023-12-27

En brand bröt ut i en kulvert på Halmstad sjukhus på onsdagen.

En eller flera avdelningar ska då ha utrymts, enligt räddningstjänsten.

– Elförsörjningen är instabil och vi undersöker nu omfattningen, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Det började brinna i en kulvert på Halmstad sjukhus under onsdagsförmiddagen.

Räddningstjänsten uppgav att det brann och var rökutveckling i en kulvert vid akutmottagningen och det fanns risk för spridning.

– Evakuering har påbörjats och det ligger fortsatt hot om spridning av rökutveckling och brandspridning, uppger räddningstjänsten.

Räddningstjänsten larmades till platsen vid 11.30 på onsdagen. Åtta brandbilar och tre ambulanser ryckte ut till platsen, enligt SOS-alarm.

– Det vi kan säga och vet är att det är en viss påverkan på grund av branden eller rökutvecklingen i kulverten. Vi har inte den totala bilden ännu men sjukhuset kommer att samla ledningen och sannolikt gå upp i stabsläge för att få en lägesbild, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Elförsörjningen är instabil

Elförsörjningen på sjukhuset är instabil och undersöks av regionen.

– Vi jobbar med att se över detta och hur pass instabil den är och vad som fungerar och inte. Det ska inte vara några akuta flöden som påverkas just nu men vi undersöker saken och har ännu inte aktiverat någon reserv, säger hon.

Vid 12.20 uppger räddningstjänsten att branden är släckt och att man undersöker om de som utrymt från avdelningar kan återgå in i lokalerna igen.

Enligt polisen ska det ha brunnit i en kabel. Platsen kommer att spärras av för en teknisk undersökning och polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. Inga personer ska ha kommit till skada.

Texten uppdateras.

Följ ämnen i artikeln