Regeringen återaktiverar civilplikten

Publicerad 2023-01-09

STOCKHOLM/SÄLEN. Regeringen vill aktivera civilplikten.

Framför allt vill de stärka den kommunala räddningstjänsten.

– Vi ser att kommunal räddningstjänst inte är dimensionerad för de krav som ställs vid ett väpnat angrepp, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

Regeringen förbereder aktivering av civilplikten. På en pressträff under Folk och försvar-konferensen pratade statsministern Ulf Kristersson om beslutet tillsammans med Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

– På torsdag kommer vi att ge MSB i uppdrag att förbereda ett förslag för att återaktivera civilplikten, säger statsministern.

Carl-Oskar Bohlin säger att det framför allt handlar om att stärka den kommunala räddningstjänsten.

– Vi ser att den kommunala räddningstjänsten inte är dimensionerad för de krav som ställs vid ett väpnat angrepp. Erfarenheterna i Ukraina är mycket tydliga. Räddningstjänst sätts under mycket hårt tryck, säger han.

Försvarsminister Pål Jonson, statsminister Ulf Kristersson och Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

Civilplikt är en del av totalförsvarsplikten och innebär att svenska medborgare kan få rycka in till samhällsviktiga verksamheter vid höjd beredskap eller krig. Det kan bland annat omfatta sjukvård och räddningstjänst.

I ett första läge vill regeringen att de som redan har räddningstjänstkompetens ska omfattas av civilplikten. Enligt Carl-Oskar Bohlin handlar det om cirka 1 500 till 2 000 personer.

– Det är de som redan gått MSB:s räddningstjänstutbildning som kan aktiveras för att förstärka kommunala räddningstjänst. Det krävs att men genomför en påbyggnadsutbildning och repetition för att vidmakthålla kompetens.

När kan det här vara i bruk?

– Vi kommer att arbeta så fort vi kan och fått en kort horisont MSB ska återrapportera i mars och därefter hoppas regeringen kunna ta ett formellt beslut. Jag vill vara försiktig att lova exakta tidsramar, men någonstans ett år bort ser vi det som genomfört.

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

”Kommer röra oss i den riktningen”

Kan det bli så att man i framtiden kommer kunna välja mellan att göra värnplikt och civilplikt?

– Jag tror att vi kommer att röra oss i den riktningen. Det pågår ett bredare arbete med att se över civilplikten i sin helhet.

Civilplikten har varit vilande i tolv år. Under våren meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att den dåvarande regeringen borde se över ett återinförande på grund av det förändrade säkerhetsläget.

– Vi går tillbaka till en situation där vi har en formaliserad civilplikt parallellt med värnplikten, säger Ulf Kristersson på presskonferensen.