ÖB: Alla svenskar måste förbereda sig för krig

Publicerad 2024-01-08

Alla svenskar måste förbereda sig mentalt på att det kan bli krig i Sverige.

Det menar överbefälhavare Micael Bydén.

– Vi måste ha medborgare som förstår hur allvarligt läget är och det kan bli värre även för oss, säger Bydén i en intervju med TV4.

Under gårdagen talade civilförsvarsministerns Carl-Oscar Bohlin på Folk och försvars rikskonferens. Han slog då fast att "det kan bli krig i Sverige".

Han var då oroad över att upprustningen av det civila försvaret inte går snabbt nog.

– Om något håller mig vaken om nätterna är det just att det går för långsamt, sa Bohlin i sitt tal.

Han uppmanade samtliga invånare att ”sätta igång” omedelbart och att den som inte börjat än ligger efter. Vidare omnämner han en rad förslag man kan ta till sig beroende på om man är myndighetschef, kommunalråd, arbetstagare eller privatperson.

– Är du privatperson, bra! Har du tagit ansvar för din hemberedskap?, har du funderat över om du har tid att gå med i en frivillig försvarsorganisation? Om inte, sätt igång, råder Bohlin.

Under måndagsmorgonen uttalar sig överbefälhavare Micael Bydén om läget, även han på plats i Sälen för årets försvarskonferens.

Micael Bydén, överbefälhavare.

Och han delar Bohlins bild – och lägger till att alla svenskar bör förbereda sig för ett krig i Sverige.

– Vi måste förstå hur allvarligt det här läget är på riktigt och att man, ner till individnivå, mentalt förbereder sig. Titta på nyhetsrapporteringen från Ukraina och ställ er de enkla frågorna: Om det här händer här, har jag då saker på plats? Vad ska jag göra? Ju fler som har tänkt, funderat och förberett sig, desto starkare är vårt samhälle, sa Bydén i TV4:s Nyhetsmorgon.

Bydén säger att läget inte är nattsvart men betonar vikten av förberedelse åtgärder och tankesätt.

– Är man inte krigsplacerad och ska inställa sig då har man ett jobb att gå till, se till att de samhällsfunktioner som är viktiga fungerar, barnomsorg, äldrevård, sjukvård att allt där fungerar. Att vi har medborgare som förstår nu att det här är allvarligt och det kan bli värre även för oss, men ge inte upp hoppet, säger Bydén till kanalen.

Aftonbladet söker Micael Bydén.

Följ ämnen i artikeln