Drönare i Bulgarien sprängd: ”Vi kan säkert anta att det är relaterat till kriget”

Publicerad 2023-09-18

En explosiv drönare dök plötsligt upp nära den bulgariska turistorten.

Nu har den sprängts av militären.

– Vi kan säkert anta att det är relaterat till kriget, meddelade försvarsminister Todor Tagarev.

En bombröjningsgrupp från den bulgariska armén har i dag genomfört en kontrollerad sprängning av en bestyckad drönare vid staden Tyulenovi som är belägen vid Bulgariens kust. Detta uppger försvarsministeriet i ett uttalande efter att drönaren hittades under gårdagen.

Drönaren ska ha burit på sprängmedel och varit för farlig att flytta på.

Att genomföra en kontrollerad sprängning av farkosten vid platsen den hittades på bedömdes vara det enda alternativet. Något som fastställdes efter att arméenheten inspekterat drönaren och bedömt att det skulle vara omöjligt att flytta den till en annan plats.

”Ökande risker för vår säkerhet”

Varifrån drönaren kommer eller hur den hamnat på Bulgariens kust är inget som meddelats men enligt försvarsminister Todor Tagarev har det med största sannolikhet att göra med kriget i Ukraina.

– Vi kan säkert anta att det är relaterat till kriget som Ryssland inledde mot Ukraina, sa Todor Tagarev under måndagen.

– Det här kriget är oundvikligen förknippat med ökande risker för vår säkerhet, fortsatte han senare.

Staden Tyulenovo ligger tvärs över från Krimhalvön som blivit ett vanligt mål för ukrainska drönare. Staden ligger även 70 kilometer söder om Rumänien där fragment från något som antas vara en drönare hittades. Hur det hamnat i Rumänien tros vara efter ryska attacker mot ukrainska hamnar längs floden Donau.

Bulgariens försvarsminister Todor Tagarev till höger.

Följ ämnen i artikeln