Rymdsonden tillbaka på jorden efter sju år

Publicerad 2023-09-24

Rymdsonden skickades iväg för att ge svar om livets uppkomst.

Nu har den landat på jorden igen – efter sju år på resande fot.

För sju år sedan sköt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa upp kapseln Osiris Rex för att samla in prover från astroiden Bennu.

Projektet har kostat över 800 miljoner dollar och ska bidra till större kunskaper om hur vårt solsystem uppkom för fyra och en halv miljard år sedan.

Nasas illustration av Osiris Rex vid Bennu.

Har färdats i mer än två år

Den viktiga lasten består av 250 gram sten och rymddamm som kapsel samlat på sig.

Osiris-Rex påbörjade sin hemresa för två år och fyra månader sedan i maj 2021, efter att ha stängts av för att spara energi under resan.

Sonden samlade sten och grus från asteroiden Bennu.

Det fanns osäkerhet om huruvida rymdkapseln skulle kunna landa som beräknat. Vädret hade kunnat ställa till det.

– Att få tillbaka rymdprover är svårt. Det är mycket som kan gå snett, har Sandra Freund, programchef för Osiris-Rex på flyg- och rymdföretaget Lockheed Martin, tidigare sagt enligt TT.

Men allt gick som förväntat – Osiris Rex slog ner på ett militärområde i Utah klockan 16.59 svensk tid – tre minuter tidigare än väntat, enligt Nasa.

Osiris Rex har varit iväg i sju år.

Kan krocka med jorden

Astroiden Bennu och jorden rör sig i liknande banor runt solen och beräknas vara cirka 500 meter i diameter. Men Bennus bana förändras och under slutet av 2100-talet beräknas den komma mycket när jorden, till och med i kollisionskurs.

Asteroiden Bennu är lika stor som Empire state building.

Nasa har uppskattat risken för ett nedslag är 1 på 2 700, vilket innebär en chansen att jorden slipper bli träffad är 99,963 procent.

Skulle Bennu i framtiden träffa jorden skulle det vara en enorm naturkatastrof men det skulle inte innebära slutet för mänskligheten.

– Det är inte en asteroid som kan förstöra jorden. Vi är inte en nära den nivån av energi vid ett nedslag, sa Osiris-Rex huvudforskare Dante Lauretta till Space.com under 2020.

Här övar Nasa inför rymdsondens återkomst.

Följ ämnen i artikeln